Türkiye ile Mısır arasında peş peşe gerçekleştirilen ortak askeri tatbikatlar İsrail'de alarm zillerini çaldırdı. Siyonist basın, Ankara-Kahire hattında giderek derinleşen savunma iş birliğinin İsrail'in "uykularını kaçıran ortaklık" olarak değerlendirirken, Türkiye'nin bölgedeki yükselen etkisine karşı daha sert adımlar atılması çağrısında bulunuldu.
İsrail basını, Türkiye ile Mısır arasında hız kazanan askeri iş birliğini manşetlerine taşıdı. Ynet'te yayımlanan analiz haberde, Ankara ile Kahire'nin ortak tatbikatları ve savunma alanındaki yakınlaşmasının İsrail'in güvenlik dengelerini sarsabilecek yeni bir dönemin kapısını araladığı belirtildi.
Analizde, Türkiye'nin bölgesel etkisini artırdığı bildirilirken, Tel Aviv yönetiminin gelişmeleri hafife almaması gerektiği vurgulandı.
"TÜRKİYE-MISIR YAKINLAŞMASI İSRAİL'DE ALARM ZİLLERİNİ ÇALDIRDI"
İsrail'in önde gelen haber sitelerinden Ynet'te yayımlanan analizde, Türkiye ile Mısır'ın son dönemde peş peşe gerçekleştirdiği ortak askeri faaliyetlerin Tel Aviv'de ciddi endişe yarattığı belirtildi.
Haberde, haziran ayında iki ülkenin F-16 savaş uçaklarının katıldığı ortak hava tatbikatının gerçekleştirildiği, ardından Mısır'ın Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen Anadolu Kartalı 2026 tatbikatına katıldığı hatırlatıldı.
İsrail basınına göre kısa süre içinde hava operasyonlarından özel kuvvet eğitimlerine geçilmesi, Ankara ile Kahire arasında uzun vadeli askeri entegrasyon sürecinin hız kazandığını ortaya koyuyor.
"TÜRKİYE BÖLGESEL GÜÇ OLARAK ÖNE ÇIKIYOR"
Analizde, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi arasında son yıllarda normalleşen ilişkilerin artık savunma alanına taşındığı değerlendirmesi yapıldı.
Haberde, Mısır'ın Türkiye'nin geliştirdiği KAAN savaş uçağı programıyla ilgilendiği ve Türk savunma şirketleriyle insansız hava araçları konusunda temaslarını artırdığı bildirildi.
Analize göre bu gelişmeler, Doğu Akdeniz'deki mevcut güç dengesini değiştirebilecek potansiyele sahip.
KÜSTAH ÇAĞRI: İSRAİL GELİŞMELERİ İZLEMEKLE YETİNMEMELİ
İsrail basını, Tel Aviv yönetiminin bu gelişmeleri yalnızca izlemekle yetinmemesi gerektiğini savundu.
"TEL AVİV İÇİN STRATEJİK KABUS"
Ynet, analizini dikkat çeken bir uyarıyla tamamladı. Haberde, Türkiye ile Mısır arasında giderek güçlenen askeri ortaklığın İsrail için "stratejik bir kabus" anlamına gelebileceği belirtilirken, Tel Aviv yönetiminin bu yeni bölgesel denkleme karşı hazırlıklı olması gerektiği savunuldu.