ABD ile İran arasında sağlanan iki haftalık ateşkesin ardından Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılması ve petrol fiyatlarındaki gerileme, küresel piyasalarda dengeleri değiştirdi. Bu gelişmelerin etkisiyle altın fiyatlarında dikkat çeken bir yükseliş yaşanırken, piyasalardaki yön arayışı yatırımcıların odağına yerleşti. Altındaki yükseliş devam edecek mi? Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı altındaki beklentileri tek tek anlattı. Gümüş yatırımcısı ne yapmalı?
Ortadoğu'da savaşın 40. gününde gelen ateşkes kararı, küresel piyasalarda sert hareketlere neden oldu. Ons altın yüzde 3'ün üzerinde değer kazanarak 4 bin 850 dolar seviyesini aşarken, yükselişe paralel olarak gümüş fiyatlarında da dikkat çeken artış yaşandı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, A Haber canlı yayınında piyasadaki son gelişmeleri değerlendirdi.
ATEŞKES SONRASI ALTIN DALGALI SEYİR İZLİYOR
Altının güne yükselişle başladığını belirten Sarı, ateşkes haberiyle birlikte gram altının 7 bin TL seviyesini gördüğünü ancak talebin sınırlı kalması nedeniyle 6 bin 900'lü seviyelere gerilediğini ifade etti. Piyasada yön arayışının sürdüğünü vurgulayan Sarı, dalgalı seyrin devam edebileceğine dikkat çekti.
HÜRMÜZ BOĞAZI PİYASALARI RAHATLATTI
Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılmasının piyasalar açısından kritik bir gelişme olduğunu belirterek, boğazın İran'ın kontrolünde açılmasının Körfez'de kısa süreli bir rahatlama sağladığını söyledi. Bu gelişmenin enerji piyasaları üzerindeki baskıyı azalttığını dile getirdi.
Piyasalarda iki haftalık 'ateşkes' etkisi: Petrol 100 doların altına indi, altın yükseldi! | Video
KÜRESEL GERİLİM BİTMİŞ DEĞİL
Sarı, asıl büyük gerilimin ABD ile Çin arasında olduğunu vurgulayarak Çin'in ateşkes sürecinde garantör gibi davrandığını ifade etti. Çin'in şartların yerine getirilmemesi durumunda İran'a destek vereceğini belirten Sarı, hem Avrupa'da hem de Körfez'de diplomatik temasların sürdüğünü söyledi.
PETROL FİYATLARINDA SERT DÜŞÜŞ
Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşe dikkat çekerek, fiyatların yüzde 20'ye varan gerilemeyle 100 doların altına indiğini belirtti. Hürmüz Boğazı'nın açık kalması ve ateşkesin sürmesi halinde savaş öncesinde 60-70 dolar seviyelerinde dengelenen petrol fiyatlarının 80 doların altına kadar gerileyebileceğini ifade etti.
"OPEC ELİNDEN GELENİ YAPTI"
OPEC'in üretimi artırma yönünde adım attığını hatırlatan Sarı, savaş sürecinde enerji altyapılarına yönelik karşılıklı saldırıların petrol fiyatlarını yukarı çektiğini, ancak mevcut ılımlı atmosferin fiyatları aşağı yönlü baskıladığını söyledi. Mevcut görünümde petrolün 100 dolar altında kalabileceğini dile getirdi.
"BU HİKAYE ALTININ HİKAYESİ"
Ons bazında gümüşün daha sert tepki verdiğini belirten Sarı, buna rağmen asıl hikayenin altın tarafında olduğunu vurguladı. Altındaki hareketliliğin gümüşü de etkilediğini ancak altının yükseliş potansiyelinin daha güçlü olduğunu ifade etti. Portföyler noktasında gümüşün hala riskli bir konumda olduğunu hatırlattı.
İŞTAHLI YATIRIMCI YOK
Kapalıçarşı'da beklenen yoğunluğun oluşmadığını belirten Sarı, gram altında talebin güçlü olduğu senaryoda 7 bin TL seviyesinde kalabileceğini söyledi. Kurban Bayramı ve yaz sezonunun yaklaşmasıyla birlikte yatırımcıların otomotiv sektörüne yöneldiğini, bu nedenle altına talebin sınırlı kaldığını dile getirdi.
ALTINDA KAZANÇ SÜRÜYOR, DALGALANMA DEVAM EDEBİLİR
Altının bu hafta yüzde 3'e yakın yükseldiğini belirten Sarı, dip seviyelerden bu yana ise yaklaşık yüzde 11 kazanç sağladığını ifade etti. Önümüzdeki süreçte altın fiyatlarında dalgalı seyrin devam edebileceğini belirterek yatırımcıların piyasayı yakından takip etmesi gerektiğini söyledi.