APP (Avrupa Press Plaka) plakalar, araç içi ekran ve ses sistemine yönelik cezalar araç sahiplerinin gündeminde yer almaya devam ediyor. APP plakalar için 1 Nisan'da dolması beklenen süre uzatılırken, İçişleri Bakanlığı'ndan kafa karışıklığını gideren açıklama geldi. Bakanlık, sahte plakalara ceza kesilmeye devam edileceğini belirtirken, ekran ve ses sistemi için de düzenlemeye işaret etti. İşte sürücüleri ilgilendiren önemli açıklama...
İçişleri Bakanlığı Basın Müşaviri Hasan Öymez, trafik kanununda yapılan düzenlemelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
"Erteleme Yok" Uyarısı
Öymez, sahte plakalara yönelik cezaların 1 Nisan itibarıyla uygulanacağını belirterek, "Sahte plakalara 1 Nisan'dan itibaren 140 bin lira ceza yazılacak. Erteleme yok." ifadelerini kullandı.
Hatalı Plakalara Ceza Uygulanmayacak
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Öymez, kanuna aykırı kabul edilen plakaların değiştirilmesine ilişkin sürede herhangi bir değişiklik olmadığını vurguladı.
27 Şubat'ta yayımlanan 7574 sayılı Kanun ile Karayolları Trafik Kanunu'na göre mevzuata aykırı ekran bulunduran ya da kullanan sürücüye 21 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanıyor, araç 30 gün trafikten men edilmesi kararlaştırılmıştı.
Bir yıl içinde tekrarlanması durumunda ceza 42 bin Türk Lirası'na çıkıyordu.
Öte yandan trafik cezalarını içeren kanun düzenlemesinin en çok konuşulan başlıklarından biri olan APP (Avrupa Press Plaka) plakalar için devreye alınacak düzenleme belli oldu.
Sürücülerin plakalarını uygun hale getirebilmesi için 1 Nisan'a kadar verilen süre, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunun talebi doğrultusunda 1 Ocak 2027 tarihine kadar uzatıldı.
140 BİN LİRA CEZA KESİLECEK
2027 sonrasında basılacak plakaların görselleri, Emniyet'in sistemine yüklenecek. Kontroller sırasında trafik polisleri, sisteme girdiklerinde plakaların üzerindeki bütün bilgileri görebilecek. Yeni düzenleme ile plaka üzerinde bilerek oynama yapanlara 140 bin lira ceza uygulanacak.
Peki APP plaka nasıl anlaşılır? Hangi plakaların değişmesi gerekiyor? İşte ayrıntılar...
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Trafik Başkanı Ümit Mutlu, standart dışı (APP) plakaların yasal plakalarla karıştırılmaması için dikkat edilmesi gereken teknik detayları paylaştı.
Plakaların üzerinde tekrar eden kare kutucuklar içinde ay ve yıldız ile TR güvenlik işaretleri yer almaktadır.
KAREKOD OLMAYAN PLAKA SAHTE Mİ?
1 Ocak 2024 tarihinden itibaren basılan plakalara ek olarak karekod ve 12 haneli seri numarası eklenmiştir. Ancak plakada karekod olmaması onun sahte olduğu anlamına gelmez. Mührün ve güvenlik işaretlerinin olması, plakanın standartlara uygun ve geçerli olması için yeterlidir."
KALIN HARFLİ PLAKALARA CEZA KESİLECEK Mİ?
Ümit Mutlu, üzerinde mühür ve güvenlik işaretleri olan bir plakayı göstererek, "Plakanın üzerinde yetkili kuruluşun mührü, diğer güvenlik işaretleri var ancak harf ve rakamlar normal standarttan biraz daha kalın. Bu plakalar da geçerlidir. Araç sahiplerinin bu plakaları yenileme zorunluluğu yoktur. Vatandaşlarımız bu plakalarla araçlarını kullanabilir. Trafik denetimlerinde bu kalın harfli plakalar için herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacaktır." dedi.
Asıl hedeflerinin üzerinde mühür ve güvenlik işareti olmayan sahte plakaların kullanımını engellemek olduğunu anlatan Mutlu, bu plakaların basımının ve kullanımının suç teşkil ettiğini söyledi.
MÜHÜR VARSA PLAKA DEĞİŞİMİ GEREKMİYOR
Mutlu, 1 Nisan'dan sonra mühürsüz plakalar için denetimlerin başlayacağını anımsatarak, şunları kaydetti:
"Tekrar vurgulamak istiyorum, plakanın üzerinde yetkili kuruluşun mührü ve güvenlik işareti varsa, vatandaşlarımız harf ve rakam kalınlığı nedeniyle şoför odalarına gitmeye gerek duymasın, bu plakalarını değiştirmesin. Bu plakalar geçerli kabul edilecek ve denetimlerde cezai işleme tabi tutulmayacak."
Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası konuşan Başkan Erdoğan, araç sahiplerinin yaşadığı kafa karışıklığına dikkat çekerek, plaka, görüntü ve ses sistemleriyle ilgili uygulamaların vatandaşları mağdur etmeyecek şekilde yürütülmesi için İçişleri Bakanlığı'na talimat verdiğini söylemişti.
Başkan Erdoğan'ın talimatının ardından APP plakalara kesilen cezaların kesilmesi için yasal düzenleme çalışmaları AK Parti tarafından başlatıldı.