İdari para cezalarını önemli ölçüde artıran ve birçok trafik ihlalinde ehliyete el koyma ile araçların trafikten men edilmesi yaptırımlarını genişleten 7574 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte düzenlemenin detayları...
Yeni düzenlemeyle birlikte, pek çok ihlalde kesilen idari para cezaları tamamen ödenmeden sürücü belgeleri iade edilmeyecek.
HIZ SINIRINI AŞANA 30 BİN TL CEZA!
Hız limitlerini ciddi şekilde aşanlara yönelik cezalar da yükseltildi. Buna göre hız sınırını 30 bin liraya kadar para cezası uygulanabilecek. Yerleşim yerlerinde hız sınırını 66 km/s ve daha fazla aşan sürücülerin ehliyetine 90 gün süreyle el konulacak. Bir yıl içinde beşinci kez ehliyetine el konulan sürücüler için ise psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri muayenesi zorunlu hale getirildi.
PLAKA İHLALLERİNE DİKKAT!
Plaka ihlallerine yönelik yaptırımlar da ağırlaştırıldı. Yönetmeliğe aykırı plaka kullananlara 4 bin TL, plakayı okunamaz hale getirenlere 140 bin TL ceza verilecek. Aynı ihlalin bir yıl içinde tekrarlanması halinde ceza 280 bin TL'ye çıkacak ve araç 60 gün trafikten men edilecek. Plakasız araç kullananlara 46 bin TL ceza kesilecek, ehliyetleri 30 gün süreyle geri alınacak.
KIRMIZI IŞIK İHLALİ
Kırmızı ışık ihlallerinde kademeli ceza sistemi getirildi. Altıncı ihlalde 80 bin TL ceza uygulanacak ve sürücü belgesi iptal edilecek. "Dur" ihtarına uymayanlara ise 200 bin TL ceza kesilecek ve ehliyetleri 60 gün geri alınacak.
Trafikte saldırı amacıyla araç takip etmek, konvoy oluşturarak yolu kapatmak, ters yönde araç kullanmak ve otoyolda trafiği engellemek gibi fiillere 90 bin ila 180 bin TL arasında değişen para cezaları verilecek. Bu ihlallerde sürücü belgeleri 60 gün süreyle geri alınacak, araçlar trafikten men edilecek.
İzinsiz araç yarışı yapanlara 46 bin TL ceza uygulanacak ve ehliyetleri iki yıl süreyle geri alınacak. Beş yıl içinde tekrar edilmesi halinde sürücü belgesi tamamen iptal edilecek.