Nevşehir'de market önünde bekleyen S.E.'ye hiç tanımadığı bir şahıs şiddetli bir şekilde tokat attı.
Kısa sürede yakalanan ve altı suç kaydı çıkan Tolga Ç., ifadesinde dalga geçer gibi isteyerek vurmadığını, kolunun yanlışlıkla S.E.'ye çarptığını söyledi ve tutuklandı.
Adını beysbol kurallarından (üç ıska/ vuruş hakkının ardından oyuncunun oyundan çıkması) alan bu ceza yasası, mükerrer suça karışan kişilere uygulanıyor.
Özetle bu yasa; daha önce iki kez ağır suç işlemiş bir kişinin, üçüncü kez suç işlemesi durumunda —suçun niteliğine bakılmaksızın veya otomatik olarak— genellikle 25 yıldan başlayan müebbet hapis cezası almasını öngörür.
ABD'deki ilk Üç Vuruş Yasası 1993 yılında Washington eyaletinde kabul edildi ve kısa sürede 28 eyalette birden uygulanmaya başlandı.
Yasayı çıkaranların temel argümanı şuydu: Suç işlemeyi alışkanlık haline getirmiş kişileri cezaevine kapatarak toplumdan izole etmek ve potansiyel suçlular üzerinde caydırıcılık sağlamak. Yasanın çıkmasıyla birlikte ABD cezaevlerindeki doluluk oranları rekor seviyelere ulaştı ve eyalet bütçelerine devasa yükler getirdi.
Türkiye'de cezaevinden çıkan hükümlülerin yaklaşık yüzde 45'i ilerleyen süreçte yeniden suç işliyor. Suça sürüklenen çocuklarda tekrar suç işleme oranı ise yüzde 71,9! Bizdeki ceza infaz sisteminin suçluyu iyileştirme ve topluma yeniden kazandırma başarısı düşük. Türkiye'de de 'Three Strikes Law'a benzeyen ama daha ılımlı bir yasa çıkarılmalı. Öncesinde ise yeni ve büyük cezaevleri inşa edilmeli.