Yeşilçam'ın zarafetiyle hafızalara kazınan usta oyuncu Filiz Akın, vefatının birinci yılında sevenleri tarafından özlemle anıldı. Uzun süredir sağlık sorunlarıyla mücadele eden Akın'ın ardından duygu dolu paylaşımlar peş peşe gelirken, eşi Sönmez Köksal'ın yaptığı aşk dolu açıklama yürekleri burktu. Köksal'ın eşine dair sözleri, Filiz Akın'a duyduğu derin sevgiyi bir kez daha gözler önüne serdi.
Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Fatma Girik ile birlikte 'Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası'ndan biri usta oyuncu Filiz Akın… Gerçek adı Suna Akın olan ünlü oyuncu, 21 Mart 2025 tarihinde hayatını kaybetti. Uzun süredir sağlık sorunlarıyla mücadele eden Akın'ın vefatı tüm Türkiye'yi yasa boğdu.
Yeşilçam'ın unutulmaz yıldızı Filiz Akın, aramızdan ayrılışının birinci yıl dönümünde hem insani yönünü hem de sinema mirasını bir araya getiren özel bir programla anıldı. Programda Akın'ın dostları, yol arkadaşları ve sinema insanları hem Akın'ın hayatı ve anıları hem de Türk sinemasındaki etkisi üzerine söyleşiler gerçekleştirdi.
Törende Filiz Akın'ın eşi Sönmez Köksal, "Filiz Akın benim hayattaki en büyük şansımdı" dedi.
En yakın dostu ve Akın'ın tüm kitaplarının yazarı olan Bircan Usallı Silan ise Filiz Akın'la yıllar süren dostluklarına dair anılarını anlattı. Amerika'da olduğu için düzenlenen anma gecesine katılamayan Akın'ın oğlu İlker İnanoğlu'nun mesajı da salonda paylaştı. Mektupta yer alan "Hayatta en çok anneme doyamadım ve onu çok özlüyorum" ifadeleri, 400 kişilik salonu sonuna kadar dolduran Filiz Akın sevenlerine duygusal anlar yaşattı.
Öte yandan Nebahat Çehre, 1 yıl önce bugün hayatını kaybeden can dostu Filiz Akın'ı duygusal bir paylaşımla andı.
"BIRAKTIĞIN İZLER HEP KALACAK"
Çehre, Filiz Akın'ın siyah beyaz bu karesini yayınlayarak altına da şu notu düştü:
"Bir yıl…
Zaman geçiyor ama bazı insanlar kalbimizde hep aynı yerde kalıyor.
Sevgili Filiz…
Sanatın, sevecenliğin, zarafetin ve güzelliğinle kalbimizde bıraktığın izler hep kalacak.
Seni özlem ve sevgi ile anıyoruz… 🤍"
BİLİNMEYEN HAYAT HİKAYESİ HEM ŞAŞIRTTI, HEM DE HÜZÜNLENDİRDİ
"Beyaz perdenin Avrupai yüzü, kolejli kızı, sarışın yıldızı" gibi sıfatlarla da tanınan Filiz Akın'ın hayat hikayesi duyanları hem şaşırttı, hem de hüzünlendirdi.
İŞTE BİLİNMEYENLERİ...
İşte yaptığı evlilikler, ailesi, güzelliği ve yeteneğiyle ilgi çeken Filiz Akın'ın bilinmeyenleri…
7 YAŞINDA BABASI TERK ETTİ
Ünlü oyuncu ailesini çok sevdi ancak babasıyla bir türlü barışamadı. 7 yaşında babasının onu ve ailesini terk etmesini yıllarca affetmedi.
"BABAM BENİ NE SEVDİ NE DE DÖVDÜ"
Hatta ünlü oyuncu bir dergi röportajında ailesinden bahsederken babasını içinde affetmediğini, "Babam beni ne sevdi ne de dövdü. Bir babanın prensesi olmak nedir hiç bilmiyorum. Meğerse babam konuşmayı, dokunmayı ve sevmeyi bilmiyormuş. Dilsizler, körler gibi... Onun tek iletişim aracı kemanmış. Bunu İzmir'in Filarmoni Orkestrası'nın 10. yıldönümü kutlamalarına çağırıldığımda anladım. Kemanına aşıktı o, başka bir şeye değil. O gün kendi kendime onu affetmeye karar versem de içimde affetmedim" sözleriyle ifade etmişti.
"BANA TAPTI"
Annesiyle ilişkisine de değinen Filiz Akın, "Annem, babamın sevgi açığını kapatmak için bana taptı! Onun adeta oyuncak bebeğiydim. Çok soylu, çok varlıklı ya da tanınmış birilerinin çocuğu değildim ama hiç sosyal sınıf gibi bir sıkıntım olmadı. Para sıkıntısı çektiğimiz günler de yaşadık. Bazen şaşırıyorum, annemin onca sıkıntının içinde nasıl bu kadar modern, ileri görüşlü ve zevkli bir kadın olarak kalabildiğine... Beni yokluk içindeyken bile en ucuz malzemelerle süsler, saçlarımı maşayla kıvırır, bir prensese çevirirdi" dedi.
EN BÜYÜK ŞANSI ONUN EŞİ SÖNMEZ KÖKSAL OLDU
Ünlü oyuncu, 1964 yılında Kadın Berberi filminin setinde tanıştığı yapımcı ve yönetmen Türker İnanoğlu ile evlenmiş ve 1965'te oğlu İlker İnanoğlu doğmuştu. Ancak Filiz Akın, Türker İnanoğlu'nun Gülşen Bubikoğlu'yla birlikte olduğunu öğrenmişti. Filiz Akın aradığı mutluluğu bu evlilikte değil, Sönmez Köksal'la buldu.
GEÇTİĞİMİZ AYLARDA EVLİLİK YIL DÖNÜMLERİNİ KUTLADILAR
Yaklaşık 33 yıldır evli olan çift, evlilik yıl dönümlerini kutlamıştı. Filiz Akın'ın paylaşımında eşinden bahsettiği anlar büyük dikkat çekmişti.
Türk sinemasının efsane ismi Sadri Alışık, hem komedi hem de dram filmlerindeki performanslarıyla izleyicilerin kalbinde taht kurmuş bir sanatçıydı.
5 Nisan 1925'te İstanbul'da dünyaya gelen Alışık, tiyatroya olan tutkusuyla genç yaşta sanat dünyasına adım attı. İlk kez 1939'da amatör olarak sahneye çıktı ve bu tutku onu Yeşilçam'ın parlayan yıldızlarından biri yaptı.
TURİST ÖMER İLE EFSANELEŞTİ
Sadri Alışık, 1964 yılında "Turist Ömer" karakteriyle Türk sinemasında silinmez bir iz bıraktı. İlk olarak "Helal Olsun Ali Abi" filminde yan karakter olarak ortaya çıkan Turist Ömer, o kadar sevildi ki kendi film serisini yarattı. Alışık, bu karakterle hem güldürdü hem de toplumsal mesajlar verdi. Turist Ömer, Alışık'ın sinema kariyerinin simgesi haline geldi.
OFSAYT OSMAN VE HAŞMET İBRİKTAROĞLU
Alışık, sadece Turist Ömer ile değil, "Ofsayt Osman" ve "Haşmet İbriktaroğlu" gibi unutulmaz karakterlerle de izleyicileri kendine hayran bıraktı. Özellikle "Ah Güzel İstanbul" filmindeki Haşmet İbriktaroğlu karakteri, Türk sinemasının en kült rolleri arasında yerini aldı. Alışık, bu karakterlerle sıradan insanların hayatını büyük bir ustalıkla yansıttı.
1968'de başladığı gazino şovlarında ise hem şarkılar söyledi hem de hikayeler anlattı. "Ah Müjgan Ah" gibi hikayeleriyle seyircileri hem güldürdü hem de hüzünlendirdi.
ÖZEL HAYATI VE AİLESİ
Alışık, 1959 yılında Yeşilçam'ın güzel yıldızı Çolpan İlhan ile evlendi. Bu evlilikten oğulları Kerem Alışık dünyaya geldi.
Çift, hem özel hayatlarında hem de sinema setlerinde birbirlerine destek oldu. Alışık, ailesine ve sanatına her zaman büyük bir tutkuyla bağlı kaldı.