Fenerbahçe'de gerçekleştirilecek seçim öncesi başkan adaylarının transfer sürecine dair yaklaşımları dikkat çekiyor. Spor Hukukçusu Anıl Dinçer, başkanlık seçimi öncesi 'transferin hukuki boyutunu' açıkladı.
Fenerbahçe'de herkes seçimi bekliyor. Aziz Yıldırım ve Hakan Safi'nin başkanlık için yarışacağı kongre öncesi akıllara "Henüz başkan olmadan transfer yapılabilir mi?" sorusu geliyor. Spor hukukçusu Anıl Dinçer, hukuki boyutunu SABAH SPOR'a detaylarıyla açıkladı.
Yaklaşan seçimler öncesinde başkan adaylarının futbolcu veya teknik direktörlerle "ön anlaşma" yaptığı konuşuluyor. Bu süreç nasıl işliyor?
Seçim stratejisinin popüler bir parçasıdır. Adaylar, seçildikleri takdirde hangi yıldızları getireceklerini göstermek için ön anlaşmalar yapar. Ancak bu süreç serbest değil; hem hukuki hem de etik açıdan kritik kurallar var.
"PROTOKOLLER 'ŞARTA BAĞLI' YAPILIR"
Anlaşmaların geçerliliği neye bağlıdır? Aday seçilemezse kulüp sözleşmelerden sorumlu olur mu?
Protokoller 'şarta bağlı' yapılır. Yani anlaşma, sadece adayın başkan seçilmesi durumunda geçerli olacak şekilde kurgulanır.
Sözleşmesi devam eden oyuncular için kulübünden izin almadan yapılan görüşmeler "usulsüz transfer yaklaşımı" sayılır. Bu durumda hem oyuncu hem (eğer seçilirse) başkan ve kulüp, transfer yasağı, ciddi para cezalarıyla karşılaşılabilir.
"TEKNİK DİREKTÖRLERDE KURALLAR KATI DEĞİL"
Teknik adamlar için de aynı "6 ay kuralı" geçerli mi?
Teknik direktörlerde kurallar katı değil. Adaylar, göreve geldiklerinde takımı kime emanet edeceklerini netleştirmek için teknik adamlarla her konuda anlaşıp bunu bir vizyon belgesi olarak sunabilir. Fakat hoca çalışıyorsa, etik olarak kulübünden izin alınması gerekir.
Bu ön sözleşmelerin içeriği ne kadar bağlayıcı olabilir?
Eğer ön sözleşme; tarih, taraflar, süre ve ücret gibi temel unsurları içeriyorsa, İsviçre hukuku kapsamında FIFA ve CAS tarafından "nihai bir iş sözleşmesi" olarak kabul edilebilir. Bu durumda aday seçilse de seçilmese de oyuncu hak iddia edebilir. Ayrıca, aday seçilmesine rağmen oyuncuyu almaktan vazgeçerse ağır tazminatlar ödemek zorunda kalabilir.