Trendyol Süper Lig'in 15. haftasında Beşiktaş ile Fenerbahçe derbi maçta karşı karşıya gelecek. Tüpraş Stadı'nda saat 19.00'da başlayacak müsabakada hakem Mehmet Türkmen düdük çalacak. Türkmen'in yardımcılıklarını Deniz Caner Özaral ve Candaş Elbil yapacak.
Siyah-beyazlılar ligde oynadığı 13 maç sonunda 22 puanla 5.sırada yer alırken, sarı-lacivertli ekip, 32 puanla ikinci sırada bulunuyor.
Lider Galatasaray'ın 13, ikinci Fenerbahçe'nin de 10 puan gerisinde bulunan ve şampiyonluk yarışının uzağında kalan Beşiktaş, idari ve sportif açıdan yaşadığı zorlu süreçte derbiyi kazanarak çıkışa geçmeyi hedefliyor.
Fenerbahçe ise derbide galip gelerek Galatasaray ile olan şampiyonluk yarışında zirve takibini sürdürmek istiyor.
PAULISTA FORMA GİYEMEYECEK
Beşiktaş'ta sakatlığı bulunan Brezilyalı futbolcu Gabriel Paulista ve Felix Uduokhai Fenerbahçe derbisinde forma giyemeyecek. Sakatlığını atlatan Ernest Muçi'nin ise maç kadrosunda olması bekleniyor.
Ligin geride kalan bölümünde 3'er kez sarı kartla cezalandırılan Moatasem Al Musrati, Ciro Immobile, Mert Günok, Jonas Svensson ve Ersin Destanoğlu, bu akşamki maçta kart görmeleri halinde cezalı duruma düşecek ve 16. haftadaki Adana Demirspor müsabakasında görev yapamayacak.
FENERBAHÇE'DE İKİ EKSİK
Fenerbahçe'de Beşiktaş maçı öncesinde Jayden Oosterwolde ve Mert Hakan Yandaş dışında eksik oyuncu bulunmuyor. Sakatlığını atlatan Çağlar Söyüncü takımla birlikte çalışmalara başladı. Milli futbolcunun kadroda olup olmayacağının kararını teknik ekip verecek.
Sarı-lacivertli ekipte savunma oyuncularından Alexander Djiku ve Samet Akaydın ise kart sınırında. Bu oyuncular Beşiktaş karşısında forma giyip kart görmeleri durumunda, bir sonraki hafta iç sahada oynanacak RAMS Başakşehir müsabakasında takımlarını yalnız bırakacak.
DERBİ TARİHİNDEN İLGİNÇ NOTLAR
Trendyol Süper Lig'in 15. haftasında yarın derbide karşı karşıya gelecek Beşiktaş ile Fenerbahçe, geride kalan 100 yıllık rekabette birbirlerine karşı tarihi maçlara imza attı.
İki ekip de en farklı galibiyetlerini yedişer gol atarak kazandı. Beşiktaş, 23 Mart 1941'deki özel karşılaşmayı 7-1 kazandı. Siyah-beyazlılar, 6 Ocak 1990'da 5-1, 16 Mayıs 1987 ve 21 Kasım 1987'de ise 4-0'lık sonuçlarla Fenerbahçe'ye karşı ligde en farklı galibiyetlerine ulaştı.
Fenerbahçe ise siyah-beyazlı rakibi karşısında en farklı galibiyetini 6 Aralık 1958'de oynanan özel maçta 7-0'lık skorla aldı. Sarı-lacivertliler, Beşiktaş'a karşı ligdeki en farklı galibiyetini 7 Mart 1976 ve 7 Ekim 2012'de 3-0'lık sonuçlarla yaşadı.
EN ÇOK FORMA GİYENLER
Beşiktaş-Fenerbahçe derbilerinde en çok forma giyen futbolcu unvanı Rıza Çalımbay'a ait. Çalımbay, siyah-beyazlı formayla Fenerbahçe karşısında 64 maçta görev yaptı. Bu futbolcuyu 61 maçla Beşiktaşlı Şeref Görkey, 59'ar maçla da Beşiktaşlı Ulvi Güveneroğlu ile Fenerbahçeli Müjdat Yetkiner takip etti.
İKİ TAKIMDA DA GOL ATANLAR
Rekabetin 100 yıllık geçmişinde iki takımın da formasını giyen oyunculardan bazıları, derbilerde farklı formalarla gol atma başarısına ulaştı. Şenol Birol, Ali Kemal Denizci, Tayfur Havutcu, Mert Nobre, Tümer Metin, Mamadou Niang ve Gökhan Gönül, hem Beşiktaş hem de Fenerbahçe formalarıyla rekabette gol sevinci yaşadı.
KENDİ KALESİNE GOL ATANLAR
Fenerbahçe-Beşiktaş maçlarında bazı oyuncular kendi kalelerine gol atma şanssızlığını yaşadı. Son dönemde oynanan karşılaşmalarda, Beşiktaş'tan Mehmet Ekşi, Recep Çetin, Ulvi Güveneroğlu, Necip Uysal, Egemen Korkmaz, Dusko Tosic ve Marcelo Guedes, Fenerbahçe'den ise Nejat Barut, Piotr Soczynski, Saffet Akbaş, Dirk Kuyt ve Simon Kjaer kendi kalelerine gol attı.
BEŞİKTAŞ – FENERBAHÇE MUHTEMEL 11
BEŞİKTAŞ: Mert Günok, Svensson, Tayyip Talha, Emirhan, Masuaku, Gedson, Musrati, Salih, Semih, Rafa Silva, Immobile
FENERBAHÇE: Dominik Livakovic, Bright Osayi-Samuel, Rodrigo Becao, Samet Akaydın, Filip Kostic, Sofyan Amrabat, Fred, Oğuz Aydın, Saint-Maximin, Dusan Tadic, En-Nesyri.