Harvard Üniversitesi'nden bir tıp öğrencisi, kötü kolesterolü üzerindeki etkilerini test etmek için 28 gün boyunca toplam 720 tavuk yumurtası yiyerek ilginç bir "yumurta deneyi" gerçekleştirdi. Sonuçları ise oldukça ilginçti! İşte yaklaşık 1 ayın sonunda yaşadığı büyük değişim...
Yumurta uzun zamandır LDL'yi (düşük yoğunluklu lipoprotein) veya 'kötü' kolesterolü yükseltmesiyle kötü bir üne sahip ve protein açısından zengin olan bu gıdanın algısı son yıllarda değişmiş olsa da, birçok sağlık uzmanı hala yumurtaların ölçülü tüketilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.
Ancak, yakın zamanda yapılan bir deneyin sonuçları, yumurtaları günlük olarak tüketmenin etkileri konusunda bir kez daha hararetli bir tartışmayı alevlendirecek gibi görünüyor.
Metabolik sağlık alanında doktorası olan Harvard tıp öğrencisi Nick Horowitz, 28 gün boyunca her saat bir yumurta yemenin sağlığı üzerinde nasıl bir etkisi olacağını bulmak için aşırı bir deneye girişti.
"Sadece yumurta ekleyerek kolesterol seviyelerimin değişmeyeceğini bekliyordum ve gerçekten de öyle oldu."
Tek bir ayda 60 düzine (720 adet) yumurta yemek şaka değil, ancak 25 yaşındaki tıp öğrencisi, yumurtaların diyetimizdeki gerçek etkisi hakkında bir tartışma başlatmak için kendi sağlığını riske atmaktan çekinmedi.
Yumurta açısından zengin diyetin LDL seviyeleri üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacağına teyit etmiş olsa da, ancak ketojenik bir diyetten sonra karbonhidrat eklemenin aslında "kötü" kolesterolü düşürebileceği ortaya çıktı.