Sağlıklı bir yaşamın temel taşlarından biri olarak görülen kahvaltı, uzmanlara göre günün en kritik öğünlerinden biri. Uzun ve sağlıklı yaşam üzerine araştırmalar yapan Amerikalı yazar Dan Buettner ise dünyanın çeşitli noktalarındaki beslenme kültürlerini mercek altına alarak "Mavi Bölgeler" (Blue Zones) olarak adlandırılan ve insanların daha uzun yaşadığı bölgeleri ortaya koydu.
Okinawa (Japonya), Sardinya (İtalya), Nikoya (Kosta Rika), Ikaria (Yunanistan) ve Loma Linda (Kaliforniya) gibi "Mavi Bölgeler"de 100 yaşını aşan bireylerin günlük beslenme alışkanlıklarını mercek altına alan Dan Buettner, uzun ve sağlıklı bir yaşam için en ideal kahvaltının ne olması gerektiğini TikTok hesabından paylaştı.
Buettner'e göre uzun ömürlü insanların kahvaltıdaki ortak noktalarından biri yulaf ezmesi tüketmeleri. Ünlü yazar, "Uzun yaşamak için en iyi kahvaltı yulaf ezmesidir. Lif bakımından çok zengindir, farklı malzemelerle kolayca lezzetlendirilebilir ve herkesin rahatlıkla ulaşabileceği bir besindir" ifadelerini kullanıyor.
BESLEYİCİ VE DOYURUCU
Yulaf ezmesi, su ya da sütle pişirilerek kolayca hazırlanabilen, besin değeri yüksek bir kahvaltı alternatifidir. Farklı günlerde çeşitli malzemeler eklenerek tüketilebildiği için tekdüzelikten uzak tutulur. Meyve, tohumlar ve bal gibi ilavelerle hem lezzeti artırılabilir hem de besleyiciliği zenginleştirilebilir.
Ancak Buettner, her yulaf ezmesinin eşit olmadığının altını çiziyor. Özellikle hızlı pişen yulafların kan şekerini daha çabuk yükseltebileceğine dikkat çeken Buettner, bu tür ürünlerin kan şekeri dengesini korumak isteyenler için ideal bir tercih olmadığını vurguluyor.
Buettner'in önerdiği en iyi yulaf türü ise "çelik kesim yulaf" olarak bilinen steel-cut yulaf ezmesi. Bu tür yulafların daha yavaş piştiğini ve içerdikleri karbonhidratları zamana yayarak saldığını belirten Buettner, "Bu sayede vücuttaki insülin seviyesi aniden yükselmez, alınan kaloriler daha verimli şekilde enerjiye dönüşür ve yağ olarak depolanma ihtimali azalır" ifadelerini kullanıyor.
STEEL-CUT YULAFIN FAYDALARI
Çelik kesim yulaf; lif ve dirençli nişasta bakımından zengin yapısıyla öne çıkar. Bu özelliği sayesinde kilo kontrolünü desteklerken kalp sağlığına katkı sağlar, kan şekeri seviyelerinin daha dengeli seyretmesine yardımcı olur ve sindirim sistemini olumlu etkiler. Ayrıca içerdiği demir ve bitkisel protein sayesinde besleyici ve doyurucu bir kahvaltı alternatifi sunar.
KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR
Yulaf ezmesi tüketiminin öne çıkan faydalarından biri de kolesterol seviyeleri üzerindeki olumlu etkisidir. İçeriğinde bol miktarda bulunan beta-glukan lifleri, kötü kolesterol olarak bilinen LDL'nin düşürülmesine yardımcı olarak kalp-damar sağlığını destekler.
Yapılan bir araştırmada, bir ay boyunca her gün 70 gram yulaf tüketen bireylerde toplam kolesterol seviyesinin yüzde 8, LDL (kötü) kolesterolün ise yüzde 11 oranında düştüğü tespit edildi.
PEKİ DÜNYANIN EN UZUN YAŞAYAN İNSANLARI NASIL BESLENİYOR?
Dünyanın en yaşlı insanı, uzun yaşama formülünü açıkladı. Johanna Mazibuko, 128 yıllık uzun bir yaşam sürdü. Uzun ömrünün sırrının ise mutlu bir evliliğin yanı sıra tükettiği o iki besin olduğunu söylemişti.
12 kardeşin en büyüğü olan Johanna Mazibuko, ailesinin mısır çiftliğinde dünyaya geldi ve çocukluğunu burada çalışarak geçirdi.
Mazibuko, yıllar içinde beslenme alışkanlıklarının değiştirmiş ancak ıspanak ve süt tüketiminden asla vazgeçmemişti.
Mazibuko'nun 2'si hayatta 7 çocuğu vardır. Ayrıca 50 kadar torunu ile torununun torunu da ailesinde yer almakta.
Johanna Mazibuko, çiftlikte çalıştığını ve genellikle yetiştirdikleri besinleri tükettiğini belirtmişti.
Resmi olarak dünyanın en yaşlı insanı kabul edilen Japon Kane Tanaka ise 119 yaşında hayatını kaybetti. Tanaka, 2019 yılında Guinness Dünya Rekorları Kitabı'na adını yazdırmıştı. Puzzle yapmayı seven Tanaka, çikolata ve gazlı içecek tüketimiyle de tanınıyordu. Ölüm sebebinin yaşlılık olduğu açıklanan Tanaka'nın, bir bakım evinde tedavi gördüğü ve 19 Nisan 2022'de hayata veda ettiği öğrenildi.