Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yetiştilen Taşköprü sarımsağının hasadına başlandı. İlçede yaklaşık 4 bin aile tarafından üretimi yapılan Taşköprü sarımsağını sofralara ulaştırmak için sabah erken saatlerde tarlalara giden üreticiler, akşam saatlerine kadar çalışıyor.
Kalitesi, aroması ve uzun raf ömrüyle Türkiye'nin en önemli tarım ürünleri arasında yer alan Taşköprü sarımsağında hasadın önümüzdeki günlerde yoğunlaşması bekleniyor. Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hasadın başlaması dolasıyla düzenlenen hasat programında konuşan Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, sarımsağın 15 gün içerisinde tüketime hazırla hale geleceğini ifade etti.
"EN KIYMETLİ ÜRÜNÜMÜZ, BEYAZ ALTINIMIZ"
Taşköprü sarımsağının önemine dikkat çeken Başkan Arslan, "Sarımsağın sorunu bitmiyor. Nasıl kendisi acıysa da maalesef yaşadığımız süreçte sarımsakla ilgili iyi süreçler yaşamıyoruz. Maalesef çiftçimizin bu konudaki hassasiyetini kendi malına sahipsiz bir halde buluyoruz. Bu, bence en önemli sorun. Kendi meselesine sahip çıkmayan bir algı içindeyiz. Hem Türkiye'de hem de Avrupa'da coğrafi işaretini aldığımız en kıymetli ürünümüz, beyaz altınımız 36 yıldır adına festivaller düzenlediğimiz, gece gündüz uğraştığımız sarımsağımızı maalesef olumsuz noktaya taşımak için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.
"SARIMSAĞIN HER DAİM KORUNMASI VE GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR"
Vali Yardımcısı Ahmet Atılgan ise, "Taşköprü sarımsağı kendine has kokusu, lezzeti, aromasıyla ülkemizin gerçekten marka bir tanımsal ürünü. Taşköprü denince ülkemizde ilk akla gelen gerçekten sarımsak. Hiçbir şehir sarımsakla özdeşleşmiş halde değil. Bu vesileyle bu ürünü Kastamonu'nun her daim korunması ve geliştirilmesi önem arz etmektedir. Çiftçilerimiz de bu sene bu üründen bekledikleri ekonomik getiriyi sağlarlar diye temenni ediyoruz" şeklinde konuştu
"HERKESİN YÜZÜNÜ GÜLDÜREN BOL KAZANÇLI BİR SEZON OLUR"
Kastamonu Milletvekili Serap Ekmekci de, "Burada yoğun bir emek var. Güneşin, yağmurun takibinden, toprağın hazırlanmasında çok ciddi bir emek sarf edilmekte. Taşköprü sarımsağı dünyaca ünlü ama bunun arkasındaki en büyük pay da bence tarlada halen çalışan kadınlarımızın. Çünkü başından sonuna kadar, dikiminden sökümüne, tarladan sofraya gelinceye kadar, tezgahlara gelinceye kadar, her aşamasında, her anında kadın emeğinin olduğu çok önemli bir ürün. Bu nedenle Taşköprü sarımsağının dünyaca ünlü olmasındaki en büyük pay sahibi de bence ona emek veren çiftçi, üretici, emekçi kadınlarımız" ifadelerini kullandı.