Bilimsel bir araştırma, gençlerde tatlı ve fast food isteğini azaltabilen basit ama etkili bir atıştırmalığı ortaya çıkardı. Yayımlanan bir çalışmaya göre, yaygın olarak tüketilen bazı atıştırmalıkların yerine yapılan küçük bir değişiklik, özellikle kardiyometabolik risk taşıyan genç yetişkinlerde beslenme kalitesini önemli ölçüde artırabiliyor.
Araştırmacılar, çok sayıda genç yetişkinin erken dönemde kardiyometabolik hastalık belirtileri göstermeye başladığını ve atıştırma alışkanlıklarının günlük kalori fazlalığına ve sağlık risklerine katkıda bulunduğunu belirtiyor. Ancak tek bir besin değişiminin bu tabloyu olumlu yönde etkileyebileceği vurgulanıyor.
TATLI VE ABUR CUBUR İSTEĞİNİ BASTIRIYOR
Çalışmada, yüksek karbonhidratlı atıştırmalıklar yerine badem ve ceviz gibi kuru yemişlerin tüketilmesinin; tatlı, hamur işi ve fast food isteğini azalttığı ve beslenme kalitesini yükselttiği tespit edildi.
Araştırmaya, yaşları 22 ile 36 arasında değişen ve metabolik sendrom için en az bir risk faktörüne sahip 84 kişi katıldı.
TATLI, DONDURMA VE PİZZAYA OLAN İSTEK AZALDI
16 haftanın sonunda, kuru yemiş tüketen grupta belirgin değişiklikler gözlemlendi. Bu katılımcılar; kurabiye, browni, donut, şekerlemeler, dondurma ve pizza gibi gıdalara karşı daha az istek duyduklarını bildirdi.
Aynı zamanda bu grubun tatlı tadına olan ilgisi azaldı, haftalık olarak daha az dondurulmuş tatlı ve tuzlu atıştırmalık tükettikleri görüldü. Beslenmelerine daha fazla deniz ürünü ve bitkisel protein içeren öğünler eklemeye başladıkları da belirtildi.
Tüm bu değişiklikler, genel beslenme kalitesinde iyileşme sağlarken, katılımcıların vücut ağırlığında ise anlamlı bir değişiklik gözlenmedi.
YÜKSEK KARBONHİDRATLI ATIŞTIRMALIKLAR ETKİ GÖSTERMEDİ
Yüksek karbonhidratlı atıştırmalıklar tüketen grupta ise tatlı ya da fast food isteğinde kayda değer bir azalma görülmedi. Bu grupta dikkat çeken tek değişiklik, meyve tüketiminde yaşanan düşüş oldu.
ARAŞTIRMACILAR SONUÇLARI ŞÖYLE DEĞERLENDİRDİ:
"Öğün aralarında tüketilen tipik atıştırmalıkların yerine kuru yemişlerin tercih edilmesi, özellikle besin değeri düşük ve enerji yoğun tatlı gıdalara yönelik isteği azaltabilir. Bu değişim, beslenme kalitesini artırarak genç yetişkinlerin metabolik sağlığı üzerindeki olası olumsuz etkileri azaltabilir."
DAHA GENİŞ ÇALIŞMALARA İHTİYAÇ VAR
Uzmanlar, çalışmanın bazı sınırlılıkları olduğunu da vurguladı. Araştırmanın büyük ölçüde katılımcıların kendi beyanlarına dayandığı belirtilirken, gelecekte daha uzun süreli ve kapsamlı çalışmalarla bu bulguların yaşlı bireyler ve mevcut metabolik hastalığı olan kişiler üzerindeki etkilerinin de incelenmesi gerektiği ifade edildi.