Meyve ve sebzelerin ne denli koruyucu etkisi olduğuna dair sıklıkla faydalı bilgiler edinsek de özellikle bir kış meyvesinin yüksek kapasitede sunduğu şifası, neredeyse tüm vücudunuzu koruyacak kapasiteye sahip. İşte o mucizevi meyve…
İngiliz ve Fransız uzmanlardan oluşan bir ekip, portakal ve portakal suyunun da bir dizi sağlık sorununa karşı koruma sağlayabileceğini tespit etti. Portakal, öksürük ve soğuk algınlığına karşı bir savunma olarak görülen C vitaminini artırmasıyla iyi bilinir, ancak yeni araştırmalar portakalın başka birçok fayda sağladığını öne sürüyor.
İngiliz ve Fransız uzmanlardan oluşan bir ekip, portakal ve portakal suyunun, hastaların "doğumdan daha kötü" ağrıya yol açabildiğinden şikayet ettiği böbrek taşı oluşumuna karşı da koruma sağlayabileceğini tespit etti.
Ayrıntılar, Southampton Üniversitesi Hastanesi'nde görevli dünyaca ünlü bir endoürolog olan Profesör Bhaskar K Somani ve Fransa'daki Valenciennes Genel Hastanesi'nde üroloji uzmanı ve cerrah olan meslektaşı Yazeed Barghouthy tarafından yazılan bir araştırma makalesinde ortaya çıktı.
Genellikle iki tür taş vardır. Çoğu, ravent, çilek ve kivi gibi meyveler, ıspanak, pancar ve kereviz gibi sebzeler, fındık, çikolata, çay ve kakao içecekleriyle ilişkilendirilen kalsiyum oksalattan oluşur.
Ancak son yıllardaki artışın çoğu, esas olarak modern diyetin yüksek şeker içeriği ve metabolik sendromlu hasta sayısının artması nedeniyle ürik asitle ilişkili taşlarla ilişkilendirilmiştir. Tarihsel olarak, doktorlar böbrek taşı oluşumuna yatkın kişilerin tetikleyici yiyecekleri tüketmelerini ve bol sıvı içmelerini önermiştir.
Yeni araştırma makalesi, özellikle turunçgil meyveleri ve meyve suları, özellikle portakal, greyfurt ve limon veya limonata tüketmenin etkilerine baktı.
Portakalın faydalarının nedenine bakıldığında şunları eklediler: "Narenciye meyve suları potansiyel koruyucu etkilerini birden fazla şekilde gösterir. Birincisi ve en belirgin olanı, narenciye suyu tüketimiyle birlikte sıvı alımının faydalı bir şekilde eklenmesidir. İkincisi, idrar taşı oluşumunun en güçlü inhibitörlerinden biri olan narenciye meyve sularındaki sitrat içeriğidir."
Bu sitrat içeriğinin "ürik asit taşı oluşumuna karşı korumada temel bir rol oynadığını" ve idrarı daha alkali hale getirdiğini söyledi.