Sokakları, insanları ve kaybolmuş anlarıyla İstanbul… Bu kareler sizi zamanda sessiz bir yolculuğa çıkaracak. Eski İstanbul'un gündelik hayatını yansıtan nadir fotoğraflar ilk kez bir arada. İşte tarihe ışık tutan o kareler...
İstanbul… Her köşesi tarih kokan bu şehir, geçmişin izlerini hala taşır. Bu kareler, İstanbul'un bilmediğiniz yüzünü ortaya çıkarıyor. Arşivlerin derinliklerinden gün ışığına çıkan nadir fotoğraflarla, şehrin sokaklarında zamanda bir yolculuğa çıkmaya hazır olun.
Kadıköy'ün semtlerinden biri olan Yeldeğirmeni, boşuna bu ismi taşımıyor.
Bir zamanların Tatavla'sı / Kurtuluş
Bugünkü adı ile Kurtuluş'ta eskiden çok sayıda ahırın bulunması sebebi ile buraya Tatavla (Rumca "at ahırları") ismi verildi.
Semt bu adı Cumhuriyet sonrası taşımaya devam etmiş. Ancak Büyük Tatavla Yangını'ndan sonra semtin büyük bir bölümü kül oldu. Daha sonra ise ismi Kurtuluş olarak değiştirildi.
Levent'te olduğu gibi Tatavla'yı da Tatavla yapan yine denizcilerdi. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Barbaros Hayrettin Paşa'nın gemi yapımı için Sakız'dan getirttiği 10 bini aşkın Rum bu bölgeye yerleştirildi.
Şişçiler konağından iş merkezlerine / Şişli
Geç Osmanlı tarihlerine kadar ıssız, kervan geçmez bir yer olan Şişli; özellikle Abdülmecid zamanında Beyoğlu'nun gelişmesi ile keşfedilmeye başlanmış.
Rivayete göre semt ismini, şiş yapımı ile uğraşan ünlü Şişçiler Ailesi'nin konağının burada bulunmasından almıştır.
Arnavutköy'ün Arnavut olduğu zamanlar / Arnavutköy
Çok eskiden bir Rum yerleşkesi olan bu köyün; Fatih Sultan Mehmet'in Arnavutluk'u fethetmesi sonrasında bölgeden getirilen Arnavut cemaatinin buraya yerleştirilmesinden dolayı, "Arnavutköy" ismini aldığı rivayet edilir.
Bugün şaşaalı köşk ve yalıların bulunduğu bu bölge; Arnavut göçmenlerin zamanında bakımsız, harap ve yarı metruk bir sahil kasabasından ibaretti.
12 Numaralı Üsküdar-Kadıköy Tramvayı Haydarpaşa Köprüsü'nde