Bursa'da içme suyu kaynakları, kış aylarının ortasında kritik bir öneme sahip. BUSKİ'nin yayımladığı son veriler, kentin barajlarındaki doluluk oranlarını gözler önüne seriyor. Son dönemde mevsim normallerinin altında gerçekleşen yağışlar, su rezervlerini doğrudan etkilerken, bölge halkı ve işletmeler su kullanımında tasarrufa yönlendiriliyor. İşte Bursa'daki barajların güncel doluluk durumu.
Bursa'da kış aylarının ortasında su rezervleri tüm şehrin gündeminde. BUSKİ'nin yayımladığı baraj doluluk oranları, kentteki su durumunun net bir resmini ortaya koyuyor. Son yıllarda kuraklık ve düzensiz yağışlar, barajlardaki su seviyelerini yakından takip etmeyi zorunlu kılıyor. Bursa'daki baraj doluluk oranlarının son durumunu haberimizde görebilirsiniz.
Yurt genelinde etkili yağışlar baraj doluluklarını artırdı. İstanbul'da barajlar %25,7, Ankara'da toplam %12,6, aktif %1,38 doluluk gösterirken, Bursa'da Ekim'den bu yana %0 seviyesinde olan barajlar 3 ay sonra ilk kez yükseldi. Bursa'da ise aylardır kritik görünen doluluk oranı, 21 Ocak itibarıyla %2,56'ya yükseldi.
Bursa'da baraj doluluk oranları uzun süre "kritik" seviyede izlendi. BUSKİ'nin son bir yıllık verilerine göre en yüksek doluluk Mayıs'ta %55,84 olurken, en düşük seviye ise Ekim, Kasım ve Aralık aylarında oran %0 olarak kaydedildi.
Bursa'da 3 ay sonra barajlarda ilk kez doluluk artışı kayda geçti. Ocak 2026 güncellemesinde baraj doluluk oranı %2,56 seviyesine yükseldi.

Ocak: Yüzde 24,54
Şubat: Yüzde 32,17
Mart: Yüzde 38,34
Nisan: Yüzde 48,62
Mayıs: Yüzde 55,84
Haziran: Yüzde 51,09
Temmuz: Yüzde 35,92
Ağustos: Yüzde 19,73
Eylül: Yüzde 7,07
Ekim: Yüzde 0,33
Kasım: Yüzde 0
Aralık: Yüzde 0
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verileri yaşanan krizi gözler önüne seriyor. Bursa'nın en önemli su kaynağı ve 'su sigortası' olarak kabul edilen Uludağ, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini en sert şekilde hisseden bölgelerin başında geliyor. Artan sıcaklıklar ve düzensizleşen yağış rejimi, son 10 yılda dağdaki kar örtüsünün yüzde 50'ye varan oranlarda azalmasına neden oldu. 2015 yılında 266 gün boyunca karla kaplı olan ve 187 santimetre kalınlığa ulaşan zirve, 2024 yılında sadece 100 gün kar tutabilirken; maksimum kalınlık 93 santimetreye kadar geriledi. 2025'in ilk altı ayında kar kalınlığı anlık olarak 131 santimetreye ulaşsa da, artan sıcaklıklar nedeniyle erime hızı endişe verici boyutlara ulaştı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, geçtiğimiz günlerde etkili olan yağışların barajlardaki doluluk oranını artırması sonucunda planlı su kesintilerinin ikinci bir duyuruya kadar uygulanmayacağını açıkladı.
"Kentimizde etkili olan yağışlar baraj doluluk oranlarını artırdı"
Bilinçli su tüketiminin önemini bir kez daha hatırlatan Başkan Bozbey, planlı su kesintilerine gösterdikleri duyarlılıktan dolayı Bursalılara teşekkür etti. Son günlerde etkili olan yağışların baraj doluluk oranlarını önemli ölçüde artırdığını açıklayan Başkan Bozbey, "Bu olumlu gelişme sayesinde 28-29-30 Ekim tarihleri için planlı su kesintilerini kaldırmıştık. Bugün yaptığımız değerlendirme sonucunda da yağışların bu şekilde devam etmesi halinde ikinci bir duyuruya kadar su kesintilerini uygulamama kararı aldık. Ancak kentimizin su tüketimi, yağışların seyri ve hemşehrilerimizin tasarruf konusundaki duyarlılığı yakından takip edilmeye devam edilecek. Su tüketimi konusunda duyarlı davranan tüm hemşehrilerime bir kez daha teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.