Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Nüfus Günü dolayısıyla 2025 yılına ilişkin küresel nüfus verilerini yayımladı. TÜİK tarafından yayınlanan raporda göre dünya nüfusunun 2025 yılında 8 milyar 231 milyon 613 bin kişiye ulaştığı tahmin edilirken, Türkiye 86 milyon 92 bin 168 kişilik nüfusuyla dünyanın en kalabalık 18'inci ülkesi oldu.
Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1'ini oluşturan Türkiye, nüfus büyüklüğünde ilk 20 ülke arasındaki yerini korurken, demografik yapısıyla da dikkat çekti.
HİNDİSTAN ZİRVEDE, ÇİN İKİNCİ SIRADA
BM verilerine göre dünyanın en kalabalık ülkesi 1 milyar 463 milyon 865 bin 525 kişiyle Hindistan oldu. Hindistan'ı 1 milyar 416 milyon 96 bin 94 kişiyle Çin, 347 milyon 275 bin 808 kişiyle ise Amerika Birleşik Devletleri takip etti.
Bu üç ülke tek başına dünya nüfusunun yüzde 39,2'sini oluşturdu.
TÜRKİYE ÇOCUK NÜFUSUNDA AVRUPA'YI GERİDE BIRAKTI
Rapora göre dünya genelinde çocuk nüfusunun (0-17 yaş) toplam nüfusa oranı yüzde 29,3 olarak hesaplandı. Türkiye'de ise bu oran yüzde 24,8 ile dünya ortalamasının altında kaldı.
Buna karşın Türkiye, çocuk nüfus oranında Avrupa Birliği'ne üye 27 ülkenin tamamını geride bıraktı. AB'de en yüksek çocuk nüfus oranı yüzde 22,3 ile İrlanda'da kaydedildi.
GENÇ NÜFUSTA DA AB ORTALAMASININ ÜZERİNDE
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfus oranı dünya genelinde yüzde 15,6 olurken, Türkiye'de bu oran yüzde 14,8 olarak gerçekleşti.
Dünya ortalamasının altında kalan Türkiye, buna rağmen Avrupa Birliği ülkelerinin tamamından daha yüksek genç nüfus oranına sahip oldu.
YAŞLI NÜFUS DÜNYA ORTALAMASININ ÜZERİNE ÇIKTI
Türkiye'de 65 yaş ve üzeri nüfusun toplam nüfus içindeki payı yüzde 11,1'e yükseldi. Bu oran, yüzde 10,4 olan dünya ortalamasının üzerine çıkarken, Avrupa Birliği ülkelerinin yaşlı nüfus oranlarının altında kaldı.
DOĞURGANLIKTA DÜNYA ORTALAMASININ ALTINDA KALDI
BM tahminlerine göre dünya genelinde kadın başına düşen ortalama çocuk sayısı 2,24 olurken, Türkiye'de toplam doğurganlık hızı 1,42 çocuk olarak hesaplandı.
Bu veri, Türkiye'nin doğurganlık hızının hem nüfusun kendini yenileme eşiğinin hem de dünya ortalamasının altında kaldığını ortaya koydu.