İngiltere'nin Boston kentinde sokakta oyun oynayan 9 yaşındaki kız çocuğu Lilia Valutyte, üzerine atlayan bir saldırgan tarafından kalbinden bıçaklanarak vahşice öldürüldü. Litvanya vatandaşı Deividas Skebas'ın pusu kurarak gerçekleştirdiği saldırı ülkede infiale yol açarken, sanığın cinayeti inkâr etmediği ancak akıl sağlığını gerekçe göstererek farklı bir savunma yaptığı belirtildi.
İngiltere'de sokakta oyun oynayan 9 yaşındaki Lilia Valutyte, üzerine atlayan bir saldırgan tarafından kalbinden bıçaklanarak katledildi.
SOKAKTA OYUN OYNUYORDU
Olay, İngiltere'nin Lincolnshire bölgesine bağlı Boston kentinde meydana geldi. Küçük Lilia, annesinin çalıştığı dükkânın önünde başka bir çocukla birlikte hulahop oynadığı sırada saldırıya uğradı. Görgü tanıklarının ve mahkeme kayıtlarının aktardığına göre Litvanya vatandaşı 26 yaşındaki Deividas Skebas, küçük kızı bir süre izledi, pusuya yattı ve etrafın boşalmasını bekledi.
BIÇAĞI ARKA CEBİNDEN ÇIKARDI, KALBİNE SAPLADI
Mahkeme kayıtlarına göre Skebas, hiçbir hız kesmeden küçük kıza doğru koştu, pantolonunun arka cebinden çıkardığı bıçağı doğrudan Lilia'nın göğsüne sapladı. Lincoln Crown Court'ta yapılan açıklamada, bıçağın doğrudan kalpten geçtiği ve Lilia'nın darbenin şiddetiyle yan dükkânın kepenklerine savrulduğu belirtildi. Küçük kız, sokakta yere yığıldı ve saldırıdan yaklaşık bir saat sonra hayatını kaybetti.
O sırada bölgede bulunan görev dışı bir polis memurunun önce saldırganı kovalamaya çalıştığı, ancak yardım çığlıklarını duyunca geri dönerek küçük Lilia'yı kurtarmaya çalıştığı aktarıldı. Ancak tüm müdahalelere rağmen minik kız kurtarılamadı.
SANIK CİNAYETİ İNKÂR ETMEDİ, AKIL SAĞLIĞINI ÖNE SÜRDÜ
Mahkemede, Skebas'ın Lilia'yı öldürdüğünü inkâr etmediği, ancak "akıl sağlığının yerinde olmadığı" (diminished responsibility) savunmasıyla cinayet değil, taksirle öldürme suçunu kabul ettiği belirtildi. Savcı Christopher Donnellan KC, jürinin karar vermesi gereken asıl konunun sanığın olay anındaki zihinsel durumu olduğunu vurguladı.
"BU ŞEYTANİ BİR EYLEMDİ"
Savcı Donnellan duruşmada "Bu trajik bir dava. Ancak bu kasıtlı bir cinayetti, açıkça şeytani bir eylemdi. Yaptığının yanlış olduğunu biliyordu. Bir çocuğu öldürdüğünü biliyordu." ifadelerini kullandı.
Skebas, olaydan iki gün sonra tutuklandı ancak ruh sağlığının hızla kötüleşmesi nedeniyle hastaneye sevk edildi. Şizofreni teşhisi konduğu, hem İngiltere'de hem de Litvanya'da daha önce ruh sağlığı tedavisi gördüğü bildirildi.