İngiliz istihbaratının ünlü ajanı "Arabistanlı Lawrence"ın Orta Doğu'daki faaliyetlerine dair dikkat çeken ayrıntılar gün yüzüne çıktı. MİT'in paylaştığı 1929 tarihli istihbarat belgesi, Lawrence'ın farklı kimliklerle Filistin, Mısır ve Sudan hattında yürüttüğü propaganda ve provokasyon faaliyetlerini ve bölgeyi istikrarsızlaştırmaya yönelik planları gözler önüne seriyor.
Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) resmi internet sitesinde, "Özel Koleksiyon" sekmesindeki "Belgeler" kısmında yayımlanan istihbarat raporlarına yenisi eklendi.
LAWRENCE'İN CASUSLUK AĞI MİT BELGELERİNDE
Bu belge, "Arabistanlı Lawrence" olarak bilinen ünlü İngiliz ajanı Thomas Edward Lawrence'ın, Mısır, Suriye ve Irak'ta kıyafet değiştirerek ve farklı isimler altında yürüttüğü faaliyetlere ilişkin olarak Milli Emniyet Hizmeti Riyaseti tarafından hazırlanan 23 Eylül 1929 tarihli yazı oldu.
Büyük Erkan-ı Harbiyye Reisliği, Dahiliye ve Hariciye Vekaletleri'ne gönderilen ve Lawrance'ın asker üniformalı fotoğrafının da olduğu yazıda şu ifadeler yer aldı:
"Kahire'deki Mason kulübüne Suriye ve Filistin'den gelen güvenilir ve doğrulanmış bilgileri ikinci maddede arz ederim. İngiliz istihbarat servisinin önde gelen isimlerinden meşhur casus Miralay Lawrence'ın, bundan iki ay önce Mısır'da 'Şeyh Abdullah' takma adıyla bir süre bulunduktan sonra Suriye ve Irak'a geçtiği, geçen ağustos ayı içinde de aniden Kudüs'e geldiği ve halen Sudan'ın Hartum şehrinde bulunduğu anlaşılmıştır.
"FİLİSTİN'DEKİ ÇATIŞMALARIN ZEMİNİNİ HAZIRLADI"
Lawrence'ın Kudüs'te bulunduğu süre içinde bazen Müslüman bir din adamı kılığında 'Şeyh Abdullah' adıyla, bazen de Amerikalı bir Yahudi hahamı görünümünde 'Yakos İskinazi' adıyla (Ağlama Duvarı çevresine gelerek) bu bölgede yaşayan Müslümanlar ve Yahudilerle farklı zamanlarda temas kurduğu, zehirli telkinlerde bulunarak kışkırtıcı söylemler yaydığı ve bugünkü Filistin'de yaşanan çatışmaların zeminini hazırladığı; güvenilir pek çok kişinin ifadesiyle doğrulanmıştır.
Gerek istihbarat servisinin merkezi gerekse emperyalist teşkilat, bölgede bulunan işçi gruplarının izlenen siyasetten memnun olmadığını değerlendirmektedir. MacDonald hükümetinin Mısır'dan sonra Filistin'e de bağımsızlık verilmesi yönündeki düşüncesi uygulamaya konulmadan önce, Filistin'de bir isyan çıkarılarak bu halkların bağımsızlığa layık olmadıklarının gösterilmesi hedeflenmiştir.
LAWRENCE'İN SUDAN'DAKİ KİRLİ PLANI
Lawrence'ın Sudan bölgesine gitmiş olması da son derece dikkat çekici amaçlar ve gizli düzenlemelerle bağlantılı görülmektedir. Buna göre, bağımsızlık planının Mısır halkına sunulduğu bu dönemde Mısır'da karışıklık çıkarılarak Mısır'ın henüz bu hakka layık olmadığı gösterilecek; bu yolla İngiliz Parlamentosu'nda MacDonald kabinesi zayıf duruma düşürülecek ve daha önce olduğu gibi İngiltere yeniden Mısır üzerinde doğrudan hâkimiyet kuracaktır.
Mevcut şartlarda Mısır'da karışıklık çıkarmak için en uygun ortamın Sudan olduğu değerlendirilmektedir. Çünkü Sudan'da yalnızca İngiliz yönetimi vardır, idare tamamen İngiliz çıkarlarına bağlıdır ve Sudan'ın Mısır ile sürekli bir bağlantısı bulunmaktadır. Bu nedenle Sudan'da Mısır'a yönelik bir suikast ve karışıklık planının hazırlanması ve eğitilmiş ajanların Mısır'a sokularak olumsuz propaganda ve yıkıcı faaliyetler yürütülmesi oldukça kolay görülmektedir."