SON DAKİKA… Kars'ta yaşayan 71 yaşındaki Urfan Aydın, böbrek ağrısından usandı… Hastaneye kaldırılan Aydın yapılan tetkikler sonucu ameliyata alındı. Mesanesinden çıkan, doktorları bile şoka uğrattı
Kars'ta böbrek ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran 71 yaşındaki hastanın mesanesinden ameliyatla çıkarılan elma büyüklüğündeki taş doktorları şaşırttı.
Arpaçay ilçesine bağlı Tepeköy'de yaşayan Urfan Aydın, geçen hafta böbrek ağrısı şikayetiyle Arpaçay Devlet Hastanesine başvurdu.
Burada yapılan ilk müdahalenin ardından Aydın, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezine sevk edildi. Üroloji Kliniği'nde görev yapan Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ezer, yaptığı tetkiklerde Aydın'ın mesanesinde iri bir taş olduğunu tespit etti.
Aydın'ı ameliyata alan Ezer ve ekibi, hastanın mesanesinden 201 gram ağırlığında, 8 santimetre çapında tek parça halinde büyük bir taş çıkardı.
"MESANEDE BU BÜYÜKLÜKTE TAŞLARA NADİREN RASTLIYORUZ"
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ezer, AA muhabirine, mesanede taşların zamanla büyüyebileceğini söyledi.
Böbrek taşlarının şiddetli ağrı yaptığına işaret eden Ezer, şöyle konuştu:
"Ama idrar torbasında ise esas sıkıntı, idrar yapmada zorluk, idrar yapmada yanmadır. Bu çok ciddi bir ağrı yapmadığı için hasta uzun süre hastaneye başvurmayabilir ve bu sırada taş devasa boyutlara gelebilir.
Ezer, bu büyüklükte taşlara ameliyatlarda çok nadir rastlandığını vurgulayarak, "Bazen çamur gibi yumuşak taşlar oluyor ama bu bayağı duvar örseniz kullanabileceğiniz sertlikte bir taş. Taşımız 200 gramın üzerinde, yaklaşık 8 santimlik bir çapı var.