Ege Denizi'nde son 5 günde 400'ün üzerinde deprem meydana geldi. Uzmanlar, "Helenik - Girit yitim kuşağı fayı kırılırsa büyük bir deprem yaşanabilir. Ege Denizi hatta Akdeniz kıyıları etkilenebilir, 6.5 şiddetini geçen depremler ile tsunami oluşturabilir" dedi. Ayrıca Santorini Yanardağı'nın patlayabileceği de belirtildi. Tarihteki acı örneklere de dikkat çekildi...
Ege Denizi'nde son 5 günde meydana gelen deprem sayısı korkutan boyuta ulaştı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Ege Denizi açıklarında meydana gelen deprem sayısının 400'ün üzerine çıktığını açıkladı. Yunanistan'da hükümet olası bir afete karşı acil toplantı gerçekleştirdi.
Ege Denizi'nde bulunan Santorini Yanardağ'ın patlama riski endişeleri artırırken meydana gelebilecek bir patlamada oluşabilecek büyük bir depremin de tsunamiye neden olabileceği değerlendirmesi yapılıyor. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Ege Denizi'nde meydana gelen depremlerin ardından acil toplantı kararı aldı. Konu ile ilgili olarak Başbakan Miçotakis liderliğinde acil durum komitesi toplandı. Dört adada okullar tatil edildi. Etkinlikler iptal edildi.
PATLAMA OLABİLİR
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, son iki günde meydana gelen peş peşe depremlerin Santorini Yanardağı ile ilişkili olduğunu belirterek, "Herkes bunun sonucunda ne olacak diye merak ediyor. Bunun sonucunda, taş ve topakların fırlatıldığı patlama gerçekleşebilir. Bu patlama etkin olur. Deprem üretimi de olabilir. Bu üretim de 5 ile 7 arasında sarsıntıya da neden olabilir. Depremle birlikte süpürtü dalgaları oluşabilir. Bu dalgalar bütün Ege'deki adaları, Girit'i, Yunanistan kıyılarını ve Türkiye kıyılarını da etkileyebilir" ifadelerini kullandı.
HELENİK-GİRİT FAYI KIRILIRSA BÜYÜK DEPREM OLUR
Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, Helenik Girit fayına dikkat çekerek, geçmişte kırılan bu fayın yeniden kırılabileceğini söyledi. Öztürk, "Michael P. Searle ve Thomas N. Lamont 'un 2022 çalışmasındaki Ege Denizi'nin tektonik haritası var. Harita herkesi panikleten deprem aktivitesinin olduğu Santorini Adası'nın Amargos Havzası ve çevresinin tektonik çerçevesini gösteriyor.
Ama çok daha büyük fay yani deprem yaratacak kaos çıkartacak büyük fay haritada mavi ile çizilmiş. Helenik - Girit yitim kuşağı fayı. Bu kırılırsa tüm Ege Denizi hatta Akdeniz kıyılarını etkileyen büyük bir deprem meydana gelebilir. Bu geçmişte kırılmış yine kırılabilir" dedi.
PROF. DR. HALUK EYİDOĞAN: TEKTONİK YAPILAR HAREKETE GEÇMİŞ OLABİLİR
Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, bölgede çok fazla normal fay olduğunu ancak Afrika kıtasının hareketleri sonucunda Girit Adası'nın kuzeyinde yer alan tektonik yapıların harekete geçmiş olabileceğini şu sözler ile ifade etti:" Ege Denizi Girit Adası'nın 200 km kuzeyinde 1 Şubat 2025 tarihinde başlayan ve halen süren deprem fırtınası etkinliğini giderek arttırmaktadır.
Bu yazıyı yazdığım saatlerde 6.0 büyüklüğüne erişen bir deprem fırtınası etkinliği oluşmuştu. Sığ derinlikte olan bu deprem etkinliği bir normal faylanma mekanizması gösteriyor. Yani deniz tabanındaki yer kabuğu genişliyor.
Bu etkinlik bölgede doğu-batı doğrultusunda olan Volkanik Kuşaktaki volkanik hareketlerle de ilgili olabilir. Bölgede çok sayıda normal (açılma) fayları vardır. Güneydeki Afrika Kıtası, kuzeye doğru Ege Kıtasının altına dalarken Girit Adasının kuzeyinde yer alan tektonik yapıları harekete geçirmiş olabilir."
6.5 ŞİDDETİNDEKİ DEPREM TSUNAMİ OLUŞTURABİLİR
Türkiye ve Yunanistan depremler nedeniyle diken üstünde beklerken Doç. Dr. Bülent Özmen, "Tsunami ihtimali nedeniyle kıyılarda bulunmayın.
Deprem olduktan sonra depremin yıkıcı etkilerinin yanı sıra tsunami dalgaları da oluşuyor. Bu bölgede de 6,5'u geçecek depremlerin Tsunami dalgalarını oluşturma ihtimali var. Bu dalgaların da depremin sarsıntısının yanı sıra yine can kaybını yaratma ihtimali var" dedi.
TARİHTE ACI ÖRNEKLERİ VAR
Özmen, "1956 yılında yine Santorini Adası'nın hemen yakınında meydana gelen 7,3 ve 7,4 büyüklüklerindeki depremlerden sonra Türkiye sınırlarında da tsunami dalgalarının geldiğini ve o bölgeleri de etkilediğini biliyoruz. Tarihte olduğuna göre yarın daha büyüğü gelirse de maalesef ülkemizi de etkileyecek tsunami dalgaları da olabilir" dedi.