Bursa'nın Harmancık ile Orhaneli ilçeleri arasında bulunan ormanlık alanda çıkan yangın kısa sürede büyüdü. Öğle saatlerinde başlayan alevlere, vatandaşların ihbarı üzerine itfaiye ve orman ekipleri sevk edildi. Rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılan yangına müdahale yoğun şekilde devam ediyor. Peki, Orman yangınlarında son durum ne, söndürüldü mü?
KARABÜK ORMAN YANGINI SON DAKİKA GELİŞMELERİ
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, 4. gününde söndürülmeye çalışılıyor.
Safranbolu ilçesi Çavuşlar köyü Mezarlık mevkisindeki ormanlık alanda çarşamba günü saat 14.42'de çıkan yangının söndürülmesi için ekiplerin çalışması devam ediyor.
Zaman zaman alevlerin ve dumanın arttığı bölgede, rüzgarın etkisiyle yayılan yangının söndürülmesi için çalışma yürütülüyor.
Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, AFAD, Kızılay, jandarma, belediyeler, DSİ, il özel idareleri, Kardemir ve sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği yangını söndürme çalışmalarında 2 uçak ve 23 helikopter yer alıyor. Ayrıca bölgeye yangın yönetim aracı da konuşlandırıldı.
Yangını kontrol altına almak için ekiplerin yoğun çabası sürerken, bölgedeki çalışmalar titizlikle devam ediyor. Yangının çıkış nedeni ise henüz bilinmiyor.
Öte yandan, merkez ilçeye bağlı Cemal Ovası köyü ile Cumayanı köyündeki bir mahalle tahliye edildi. Yangın nedeniyle boşaltılan köy sayısı 18'e, mahalle sayısı ise 50'ye yükseldi.
Karabük Valiliği, Karabük-Ankara kara yolunun trafik güvenliği açısından ikinci bir duyuruya kadar çift yönlü ulaşıma kapatıldığını bildirdi.
Valilikten yapılan açıklamada, trafik akışının Karabük-Yenice kara yolu üzerinden sağlanacağı belirtildi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çarşamba günü Ovacık ilçesinde çıkan orman yangınının kontrol altına alındığını bildirmişti.
BURSA ORMAN YANGINI SON DAKİKA GELİŞMELERİ
Bursa'nın Gürsu ve Kestel ilçeleri arasındaki ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor.
Gürsu İpekyolu Mahallesi'ndeki Gürsu TOKİ Konutları ile Kestel ilçesi Ağlaşan Mahallesi arasında bulunan bölgede, henüz belirlenemeyen bir nedenle orman yangını çıktı.
Rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen yangını görenlerin ihbarı üzerine olay yerine Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri sevk edildi.
Yangını kontrol altına almak için ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi sürerken, vatandaşlar da ekiplere destek vererek yangına müdahale ediyor.
Bu sırada vatandaşlar, rüzgarın etkisiyle büyüyerek üzerlerine doğru yönelen alevlerden kaçtı.
Yangınla ilgili Kestel Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Kestel ilçesi Ağlaşan Mahallesi'nde yaşanan yangınla ilgili söndürme çalışmalarının sürdüğü belirtilerek, "Ağlaşan Mahallesi ve civarda ikamet eden vatandaşların yetkililerce yapılan uyarılara riayet etmelerini ve olası tüm duyurulara karşı gerekli tedbirleri almalarını rica ediyoruz." denildi.
Rüzgarın etkisiyle Gürsu ilçesine doğru ilerleyen yangın nedeniyle tedbiren kırsal Karahıdır Mahallesi'nin tahliye edilmesine başlandı.
ALANYA'DA YAKLAŞIK 40 HEKTARLIK ALAN ZARAR GÖRDÜ
Alanya'nın Söğüt Yaylası'nda dün öğle saatlerinde başlayan orman yangınını söndürme çalışmaları gece boyunca karadan devam etti.
Sabah saatlerinden itibaren çalışmalara 3 uçak ve 3 helikopter de destek verdi. Ekiplerin mücadelesiyle yangın kontrol altına alındı. Yangında yaklaşık 40 hektarlık alan zarar gördü.
UŞAK
Uşak'ın Sivaslı ilçesinde biri meşelik diğeri ise ormanda 2 farklı noktada yangın çıktı. Her iki bölgeye sevk edilen ekipler alevlere, havadan ve karadan müdahale ediyor.
Ketenlik köyü yakınlarındaki meşelik alan ve ormanda saat 13.00 sıralarında 2 farklı noktada yangın çıktı. Alevler, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi.
KETENLİK KÖYÜ TAHLİYE EDİLDİ
Öte yandan, yangın nedeniyle Gerdanlar Mahallesi'ndeki bazı evlerde hasar oluştu. Ketenlik köyü ise tedbir amacıyla tahliye edildi.
MERSİN
Mersin'in Silifke ilçesinde çıkan orman yangınına 2 uçak, 3 helikopter ve 55 kara aracı ile müdahale edilirken, tedbir amaçlı 4 mahallenin boşaltıldığı bildirildi.
Mersin Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Silifke ilçesi Çadırlı Kocapınar mevkiinde çıkan orman yangınına ilk müdahale saat 02.00'de yapıldı. Yangının kontrol altına alınması için bölgede 3 helikopter, 2 yangın söndürme uçağı, 55 kara aracı ve 250 görevli personelle yoğun şekilde çalışmalar sürdürülüyor.Alevlerin yerleşim alanlarına sıçrama riskine karşı Bahçederesi, Çadırlı, Kocapınar ve Kırtıl mahalleleri tedbiren boşaltıldı.
Valilikten yapılan açıklamada, "Yangının en kısa sürede tamamen kontrol altına alınması için tüm imkanlarımız seferber edilmiştir" denildi.
İLETİŞİM BAŞKANLIĞINDAN ORMAN YANGINLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Ankara Eymir'deki yangına 2 uçak ve 5 helikopter, Antalya Gazipaşa'daki yangına 2 uçak ve 11 helikopter, Karabük Safranbolu'daki yangına 2 uçak ve 23 helikopter, Mersin Silifke'deki yangına 4 uçak, 8 helikopter ve kara unsularıyla müdahalelerin sürdüğünü bildirdi.
Başkanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, ülkenin çeşitli yerlerinde devam eden orman yangınlarını kontrol altına alma çalışmalarının devam ettiği belirtildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda, ilgili kurumların destekleriyle devam eden 4 yangından; Ankara Eymir'deki yangına 2 uçak, 5 helikopter, Antalya Gazipaşa'daki yangına 2 uçak, 11 helikopter, Karabük Safranbolu'daki yangına 2 uçak, 23 helikopter, Mersin Silifke'deki yangına 4 uçak, 8 helikopter ve kara unsularıyla müdahaleler sürüyor."