Ülkemizde her 3 kişiden 1'i "sessiz katil" olarak adlandırılan yüksek tansiyonla yaşıyor. Bu durum, belirgin bir belirti göstermediği için oldukça tehlikeli olup, kalp krizi ve felç gibi hayati tehlike oluşturan sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Yüksek tansiyonun başlıca nedenlerinden biri beslenme alışkanlıklarıdır. Özellikle tuz açısından zengin yiyecekler risk oluşturur. Ancak bazı besinler, tansiyonu yükseltmek yerine düşürmeye yardımcı olabilir. İşte tansiyon üzerinde olumlu etkileri olduğu düşünülen beş kahvaltı alternatifi:
1. YABAN MERSİNİ
Lezzetli ve besleyici olan yaban mersini, mavi rengini veren antosiyaninler açısından zengindir. Bu maddeler, vücuttaki endotel hücrelerinin işlevini iyileştirerek kan akışını düzenler ve tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.
Journal of Gerontology dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, günde 200 gram yaban mersini tüketen bireylerin bir ay sonunda damar fonksiyonlarında iyileşme ve sistolik tansiyonlarında düşüş gözlemlendi.
3. ELMA
"Her gün bir elma, doktoru uzak tutar" sözü doğru olabilir. Avustralya'da yapılan bir araştırma, elma yemenin tansiyonu düşürdüğünü ortaya koydu.
Cleveland Clinic uzmanlarına göre, elma kabuğundaki antioksidanlar ve içerdiği lif, kan akışını iyileştirerek bu faydayı sağlıyor.
4. AVOKADO
Avokado, sağlıklı tekli doymamış yağlar, bitkisel steroller ve E vitamini gibi tansiyonu düşürmeye yardımcı olan besin öğeleri içerir.