Karbonhidrat yemeye tepki olarak kan şekeri yükselmesi yaygındır çünkü karbonhidratlar diğer gıda gruplarından daha hızlı glikoz olarak parçalanır. Bununla birlikte, tip 2 diyabet varsa, kan şekerini stabilize eden hormon olan insülin ciddi şekilde bozulur. Kan şekeri seviyeleri daha sonra yükselir ve bu, birçok soruna neden olabilir.
Neyse ki, bu duruma karşılık vermeniz mümkün. Diğer diyet öğeleri kan şekerini azaltırken, karbonhidratlar kan şekerini yükseltir. Yemek sonrası kan şekeri artar ve limon suyu birkaç dakika içinde uyarır.
SpringerLink'te yayınlanan bir araştırma, siyah çay ve limon suyunun ekmeğe verilen glisemik yanıt ve enerji alımı üzerindeki etkilerini inceledi. Bir yiyeceğe veya yemeğe verilen glisemik tepki, tüketildikten sonra kan şekeri seviyelerini etkiler.
Araştırmacılar, çayın glisemik tepki üzerinde hiçbir etkisi olmadığını ancak limon suyunun kan şekeri artışlarını "önemli ölçüde" yüzde otuz azalttığını söyledi. Alımdan 35 dakika sonra etkili oldu. Araştırmaya göre; limon suyunun etkisi, sirke ve diğer asitli gıdalarda defalarca görülen etkiye benziyordu.
Nişastalı yiyecekleri veya asitli içecekleri (örneğin limonlu su) eklemek, glisemik etkilerini azaltmak için basit ve etkili bir yöntem gibi görünüyor.
DİYABET HASTALARI İÇİN DİĞER TAVSİYELER
Düşük veya orta glisemik indekse sahip gıdaların parçalanması daha yavaştır ve zamanla kan şekerini yükseltir.
Sonuç olarak, Bakliyat, yulaf lapası ve diğer tam tahıllı yiyecekler arasından seçim yapmak daha sağlıklı bir alternatiftir.
Uzmanlar bu noktada; "Kan şekeri seviyenizin yavaşça yükselmesine ve düşmesine neden olan düşük glisemik indekse sahip gıdalar, daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olabilir" tavsiyesinde bulunuyor.