Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Evrensel kongre

Ekonomist değiliz ama, özet bir değerlendirme yaparsak; şurası bir gerçek ki 2008 ve sonrası yaşanan, hala bazı noktalarda üstü örtülü de olsa süren küresel kriz, artık dünya ekonomisini farklı noktalara getirdi. Belki de dünya ekonomisi yeni yol ayrımlarına gebe, önümüzdeki günlerde yeniden şekillenecek gibi duruyor.
Yeni kavramlar tartışılacak, hatta yeni bakış açıları gelişecek. Tüm ekonomik güçler, bulundukları konumu yeniden gözden geçirirken, ekonominin merkezindeki ABD bile, ekonomik adımlarını Çin, Hindistan gibi ülkelerin durumunu değerlendirmeden atmıyor. Yani sürekli, hızla değişen bir dünyada yaşıyoruz.

SINIRLARI AŞTI
Türkiye ise bu koşullarda, küçümsenmeyecek bir yerde; dünyanın 16'ncı, Avrupa'nın ise 6'ncı büyük ekonomisi durumunda. Ülkemiz ayrıca son yıllarda yatırım yapılacak ülkeler arasında da, ilk sıralarda bulunuyor. İşte bu koşullarda gerçekleştirilecek 'ekonomi' temalı evrensel organizasyonlar, önem ve değer taşıyorlar.
İzmir de bu alanda önemli bir adım atmaya hazırlanıyor.
Kurtuluş Savaşı sonrasında, 18 Şubat 1923 tarihinde düzenlenen İzmir İktisat Kongresi'nin 90. yılında; 30 Ekim-1 Kasım 2013 tarihlerinde, kentte aynı organizasyonun beşincisi düzenlenecek. Ama bu kez düzenlenecek 5. İzmir İktisat Kongresi 'uluslararası' özellikte olacak.

SİYASET ÜSTÜ TABLO
Dün bu organizasyonla ilgili; CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın, birlikte düzenledikleri basın toplantısının konuğuyduk.
Toplantıda tamamen 'Uluslararası İzmir İktisat Kongresi'ne odaklanılmış, pozitif, siyaset üstü bir tablo vardı. Konuşmacıların tümünün katkı getiren konuşmaları değerliydi.
Gazi Mustafa Kemal öncülüğünde, 90 yıl önce İzmir'de toplanan ilk İzmir İktisat Kongresi; ülkenin ekonomisini, geleceğini şekillendirmek açısından, çok önemli rol oynamıştı.
Büyük özveriler sonrasında, Kurtuluş Savaşı yorgunu, yoksul bir ülke; kendi küllerinden yeniden dirilmişti. İktisat Kongresi'nde alınan; "El işçiliği ve küçük işletmeden derhal fabrikasyon sisteme geçilmesi"; "Özel sektör tarafından kurulan teşebbüslerin devletçe desteklenmesi"; "Özel teşebbüse destek ve kredi sağlayacak iki devlet bankası kurulması"; "Dışarı ile rekabet edebilmek için sanayinin bütünlük içinde kurulması"; "Demir yollarının kısa sürede yapılmasına başlanması"; "Sendikalaşma hakkı tanınması" ve benzeri kararlar dönemin Türkiyesi için çok değerliydi. Yine aslında en önemlisi, bu kararlar, o dönem henüz küreselleşmemiş dünya ekonomisinin koşullarıyla da uyumluydu.
Sonraki yıllarda İzmir'de gerçekleşen tüm iktisat kongreleri de; Türkiye ekonomisine yeni açılımlar sağlamak üzere, yeni adımlar, yeni yaklaşımlar öneren etkinlikler oldular.

İZMİR'DEN DÜNYAYA
Şimdi ise ilk kez sekiz ay sonra, uluslararası özellikler taşıyan bir iktisat kongresi, İzmir'de düzenlenecek. İktisat kongresinin tarihi değerinin ışığında yeni bir adım. Çok olumlu. İzmir'in 9 üniversitesinin çalışma kurullarında olduğu program, yeni şekilleniyor.
Detayı önümüzdeki günlerde netleşecek. Ama önceki kongrelerden farklı olarak, evrensel özellik taşıyan bu kongrenin başarılı olması için; ekonomide çok iddialı, ayrıca aykırı sayılabilecek isimlerin de, bu etkinlikte buluşturulması; İzmir'den dünyaya yönelik güçlü bir sesin duyulması, yeni anlayışların ortaya konması önem taşıyacak.
Dileriz, elbette 'Türkiye bakış açısıyla'; dünya ekonomisindeki yeni gelişmeler, bu kongrede iddialı bir şekilde masaya yatırılır.
Dileriz kongre; bu anlayış ile çok başarılı olur.
Başbakan Erdoğan'ın ve Cumhurbaşkanı Gül'ün de katılması beklenen kongre; İzmir, Türkiye ve dünya açısından önem taşıyacak. EXPO 2020 aday adaylığı süren İzmir açısından baktığımızda, kongrenin Paris'te EXPO seçiminin yapılacağı 2013 Kasımı'ndan önce yapılması da, kent açısından çok özel bir şanstır.
Katkı veren herkese teşekkürler. İzmir'in yolu açık olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA