Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Tehlikeli fikirleri tartışmanın anlamı: Türkiye değişiyor!

Geçen gün bir kitaptan yola çıkarak, okurlarımıza "en tehlikeli fikriniz nedir" diye sormuştum.
Tabii burada tehlikeden kasıt, "adam öldürelim, bomba koyalım" gibi canice fikirler değil.
Amaç mevcut (ekonomik, siyasi, sosyal, ahlaki) düzende köklü, şaşırtıcı, ezber bozucu değişikliklere yol açacak fikirleri ortaya koymak.

***
Örneğin, Türk Lirası'nı dünya paraları karşısında serbestçe "değiştirilebilir" hale getirdiğinde, birçok kişi "elimizde hiç döviz kalmaz" gerekçesiyle Turgut Özal'ı engellemeye çalışmıştı.
Sonra ne oldu? Dövizsiz mi kaldık? Yoo, tam tersine ihracatla birlikte döviz stokları arttı.
Atatürk'ün padişahlıktan cumhuriyete, İnönü'nün ise tek partiden çok partili siyasete geçme kararları da dönemlerinin tehlikeli fikirleriydi.
Ama sonuçta Türkiye kazandı.

***
Okurlarımızdan birçok mesaj geldi; gelmeye de devam ediyor. Sadece Türkiye'den değil, internet sayesinde dünyanın dört bir yanından...
Aşağıda bunlardan bir demet bulacaksınız. "Asalım keselim" diyerek oyunun kuralına uymayanları eledim tabii. Bir de uzun metinleri de kırpmak zorunda kaldım. Başlayalım balalım:
Önerim, Türkiye'nin Kürt kökenli vatandaşlarına, AB kuralları çerçevesinde tanımlanan, azınlık statüsü verilmesi, ancak bunun için önce sadece Kürtlerin katılacağı bir referandum yapılmasıdır. (Amir Töre)
Eğer Kurtlar Vadisi'nin tüm haklarını alabilirsem, başroldeki oyuncuların, mafya yerine eşcinsel olarak rol yapmalarını sağlardım. Böylece büyük bir çoğunluğun anlamsızca bağlandığı fenomeni ortadan kaldırarak insanlarımızı daha fazla düşünmeye iterdim. (GYÖ)
Okullarda Türk tarihi yerine, Ermeni ve Rum tarihi okutulsun. Zaten orada bizden fazlasıyla bahsediyorlar. (Mahmut Yezkin)
200 bin kişilik profesyonel orduya geçilsin. Savunma harcamaları eğitim ve sağlığa aktarılsın. Kürtçe eğitim dili olsun. Kürtler ikinci dil olarak Türkçe öğrensin. Kürt olduğunu inkâr etmeyen bir Kürt, Cumhurbaşkanı olsun. (Ekim Demirci)
Seçim barajı yüzde 3-5 civarına çekilsin, yüzde 50 kadın kotası olsun ve Kenan Evren yargılansın. (İlhan Aktaş)
Anayasa'da "değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez" madde olmamalı. Kutsal kitap değil ki bu. Böyle bir maddenin varlığı, onu değiştirmenin tek yolunun ihtilal olması gerekliliğini çıkarıyor. Bu da bonus! (Erdem Abaka)
YÖK'ü ve sınavları kaldırıp üniversiteyi paralı hale getirelim. Başarılı öğrenciler burslu okusun. İngilizler bu yöntemle üniversiteleri bacasız fabrikaya çevirdi. (Abdullah Seçgin)
Atatürk'ün 1988'de açılan ama halktan gizlenen vasiyeti açıklansın. (Erkan Sayın)
Oyak kapatılmalı. Dershaneler kapatılmalı. Milli güvenlik dersleri kaldırılmalı. İstanbul'a 10 milyon kitaplı çağdaş bir kütüphane yapılmalı. Halk otobüsleri kaldırılmalı. Devam edeyim mi? (Cengiz Çağla)
Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı 21'e çıkarılsın. Cumhurbaşkanı 10 üye daha seçsin. Gerisi çorap söküğü gibi düzelir. (Mahmut Koç)
Genleriyle oynanmış insanlar ölümsüz hale gelsin. (Cem Koray)
Genelkurmay Başkanı bayan olsun. (Yasin Sena Atlan)
Atatürk'ü Koruma Kanunu kaldırılsın. (Necmettin Çetinsoy)
EA'nın Notu: Yukarıdaki fikirlerin çoğunu zaten medyada tartıştığımıza göre, Türkiye gerçekten bir dönüşüm geçiriyor demektir. Öyle değil mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA