Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Esnaf mantığı

Mantıkla ilgilenenler bileceklerdir, bir "formel" mantık vardır, buna "Aristo mantığı" da diyorlar. Özünü es geçer, biçimine saplanırsanız, sizi şöyle saçmalıklara götürür:
"Köpekler dört ayaklıdır, Sokrates de dört ayaklıdır, öyleyse Sokrates köpektir!"
Bir de "diyalektik mantık" var tabii, diyor ki, her şey aynı zamanda zıddını da içerir. A aynı zamanda hem A'dır hem de A değildir.
İnsan, doğduğu andan itibaren ölüme yaklaşmaya başlar... Gündüzlerin en kısa olduğu gün, aynı zamanda gündüzlerin uzamaya başladığı gündür. En koyu karanlık, şafak sökmeden hemen önceki karanlıktır.
Falan filan.
Dalga geçmeyi sevenler bunlara bir de "asker mantığını" eklerler hani: İki kere iki beş eder çünkü komutan öyle demiştir!
Galiba şimdi bir de "esnaf mantığı" eklememiz gerekecek.
Esnaf mantığı mı, yoksa "amigo mantığı" mı desem, ondan da emin değilim. "Ahbap çavuş mantığı" da diyebiliriz belki.
Bakın adam ne yazmış: "1970'lerde İlhan Abi'yi solcu olduğu gerekçesiyle askeri cezaevlerine kapattılar. Ziverbey Köşkü'nde işkenceden geçirdiler. 2000'lerde ise aynı İlhan Abi'yi darbe hazırlamak suçlamasıyla gözaltına aldılar. Dünyada darbecilerin hapsettiği bir darbeci olabilir miydi hiç?"
Cevap, sualde mündemiç: Hayır, olamaz.
Öyleyse, İlhan Abi darbeci değildi.
Öyle ya, darbeci darbeciyi hapseder mi?
Nasıl bir mantık bu? Medrese mantığı belki de: Amr, darbecilik suçlamasıyla Zeyd tarafından işkence görse, Zeyd bu işkenceyi darbe yaparak gerçekleştirdiyse Amr darbeci sayılır mı? El cevap: Sayılmaz.
Yoksa "senin darbecin benim darbecimi dövdü" ağlamasını mı okumak gerekir satır aralarında?
Ne yani, bir Ankara'da iki rakip cunta olamaz mı?
CHP ile MHP nasıl birlikte varolabiliyorlar aynı platformda?
İlhan "Abi" solcu olduğu için mi işkence görmüştü, Doğan Avcıoğlu ve Cemal Madanoğlu ile birlikte cunta kurdukları gerekçesiyle mi?
1960 darbesini MBK cuntası yapmıştı, demek ki ondan hemen sonra kurulan Silahlı Kuvvetler Birliği cuntası, cunta değildi... Bir cunta, başka bir cuntayı devirmeye çalışır mı?
Mantık bu. Bu mantığa göre, Yunanistan'da ya Papadopoulos darbeci değildi, ya onu deviren Gizikis. Darbeciye karşı darbe yapılır mı?
Biz yaparız abi. Biz darbe yapıp anayasayı değiştirir, sonra da ortadan kaldırdığımız anayasayı ortadan kaldırmaya kalkmak suçundan Adnan Menderes'i asarız.
O zaman İlhan Abi de elbette "demokratik Türkiye'nin savunucusu" olur...
Çoluk çocuk "cemaziyülevvelini" bilmez ya, salla gitsin.
Bu ülke, Mehmet Ali Ağca'nın, "Abdi İpekçi'yi niçin vurdun?" sorusuna televizyon kamerası karşısında "Türkiye'ye demokrasiyi getirmek için vurdum" yanıtını vermiş olduğu bir ülkedir.
Hadi yürüyün be... Benimle aynı mesleğe sahip olmaktan utanç duyuyorlarmış...
Benimle aynı "mesleğe" sahip değiller. Mesleğim hokkabazlık değildir. Ben çatık kaşlı ve cahil bir budala değilim. "Sol görünümlü esnaf" hiç değilim. Parti kurultaylarında ayakkabılarımı çıkarıp koca göbeğimle iskemle üstünde de zıplamıyorum.
Kılıçdaroğlu... Destekçilerin bu çapta adamlarsa, işin çok zor!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA