Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

İyi ki Michael Jackson'dan ve sevenlerinden özür dilemişim...

Önceki gece Michael Jackson'un kalbinin durduğu haberini BBC'de birinci haber olarak duyunca, benim de kalbim sıkıştı.
Çünkü geçen haftalarda bu ünlü sanatçıya büyük bir haksızlık yapmıştım.
Bir yazımda şöyle demiştim:
Anasından siyah derili bir ırkın üyesi olarak doğdu. Şarkıları ile "Ay yürüyüşü" dediği adımlarla süslediği dansı ile şöhret ve para sahibi olurken, Türkiye'deki Sezen Cumhur bile onu "Çikolata renkli sanatçı" diye sunuyordu.
Ama derisinin renginden rahatsızdı.
Anavatanı Amerika'da siyah değil beyaz derili olarak yaşamanın kendisine daha rahat bir hayat sağlayacağına inanmıştı.
İlaçlar alarak, güneşe çıkmayarak, eldiven ve başörtüsü kullanarak rengini soldurmaya, beyazlaşmaya çalıştı.
Michael Jackson tam beyaz olurken, ülkesinin her renkteki insanları siyah derili Obama'yı Başkan seçtiler. Amerika'da siyah derili olmak beyaz olmaktan daha itibarlı bir noktaya ulaştığında, Michael Jackson'ın derisi renk değiştirmişti.
Michael Jackson'ın "Ana akım"ı ıskalamak konusunda gösterdiği başarıyı siyasette, medyada, sanayi ve ticarette de tekrarlayanlar yok mudur?

Tepki yağmuru

Ben bunları yazdıktan sonra tepki mesajlarından oluşan bir email yağmuruna hedef oldum.
Bu mesajları okuyunca eksik ve yüzeysel bilgiye dayalı bir yazı yazdığım kuşkusu kapladı içimi.
İnternette Michael Jackson hakkında çıkan yazılara, verilen bilgilere daldım.
Anladım ki büyük bir haksızlık yapmış ve kulaktan dolma bilgiye dayalı bir genellemeye yönlenmiştim.
Hemen ertesi gün şu özür yazısını yazdım:
Hafta sonu "Siyah derili başkanın ülkesinde beyazlaşmaya çalışmak" başlığı altında yazdığım yazıda "tam beyaz olurken, ülkesinin her renkteki insanları siyah derili Obama'yı Başkan seçtiler" demiştim...
Bu yazıma Michael Jackson hayranı sayın okurlarım "haklı olarak" tepki gösterdiler. Gelen emaillerde Michael Jackson'un kendi isteğiyle değil, "Vitiligo" hastalığına yakalanması sonucu derisinin renk değiştirdiği anlatılıyordu.
Michael Jackson'un Türk hayranlarının kurduğu www.mjturkfan. com internet sitesinde de bu bilgilerin bulunduğu anlatılmaktaydı.

Vitiligo ve lupus

Bu vesile ile "Vitiligo"nun ne olduğunu da öğrendim.
- Vitiligo, normal deri görünümünde, pigment kaybı nedeniyle düzensiz beyaz alanların bulunduğu bir deri durumudur. Genelde edinilmiş bir durum olarak görülen vitiligo, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Ancak, belirli genetik özelliklere sahip ailelerde hastalığa yatkınlık görülmektedir.
Benim bu hataya düşmemin nedeni ise, herhalde 1986'da hastalığa yakalanan sanatçının bunu 1993'e kadar gizlemesidir. Oprah Winfrey'in sıkıştırması sonucu televizyon programında hastalığını açıklayana kadar, dünya medyasında Michael Jackson'un kendini beyazlatmaya çalıştığı yazılmaktaydı. Demek ben de bunlardan etkilenmişim.
Ayrıca sanatçıda "Vitiligo"dan daha tehlikeli bir hastalık olan "Lupus"un varlığı da teşhis edilmiş. Bu durumda ona sağlık, hayranlarından da özür dilemekten başka yapacak bir şey bulamıyorum.

Ders almalıyız

Başıma gelen olaydan alınması gereken ders ortada.
Bir gazeteci olarak tanıdığınız veya tanımadığınız insanlar hakkında yazarken, önyargılara ve kulaktan dolma bilgilere dayalı insafsız yorumlar yapmamalısınız.
"Vicdan" diye bir şey varsa, bunun sahibi olan insanlar yanlış ve kırıcı üslupla yazdıklarından ötürü sonraları büyük azaplar çekerler.
Şimdi düşünüyorum.
Ben hatamı anlayıp özür dilemeseydim, Michael Jackson'un 50 yaşındayken ölmesi karşısında kendi vicdanıma da, onu sevenlere karşı da kim bilir nasıl sefil bir konumda olacaktım.
Onun hayranlarına baş sağlığı diliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA