Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Papa bile istifa edebildiğine göre...

Demek Papa bile istifa edebilirmiş. Dün Çavuşesku'nun, Saddam Hüseyin'in, Kaddafi'nin veya bugün Beşar Esad'ın aklına hiç gelmeyen "İstifa" olayı, demek Katolik dünyasının manevi lideri ve Vatikan Devlet Başkanı 16'ncı Benediktus için mümkün olabilirmiş.
Ne diyor 85 yaşındaki Papa?
- Günümüz dünyası birçok değişikliği yaşarken ve kaderin varlığına ilişkin derin anlama ait sorularla sarsılmışken, Aziz Peter'in gemisini yüzdürmek ve inancımızı temsil etmek görevi, hem akıl hem de vücut sağlığı gerektiriyor. Son aylar içinde her ikisi birden, bana emanet edilen görevi sürdürmek konusundaki yetersizliğimi fark edeceğim boyutta azaldı.
- Bu nedenle ve bu durumun ciddiyetinin farkında olarak, 19 Nisan 2005'te kardinallerim tarafından bana verilen Papa'lık ve Aziz Peter'in halefliği görevimden 28 Şubat 2013'te, saat 20.00'de ayrılacağımı beyan ediyorum. Papa'lık ve Aziz Peter'in halefliği bu andan itibaren boş kalacaktır ve Kardinaller Meclisi bu görevi yerine getirecek olan Başpiskoposu seçecektir.

Değişime uyum meselesi
Düşünün bir kez...
Papa mealen diyor ki.
- Değişime akıl ve beden sağlığı olmadan ne direnebilirsiniz, ne de uyum gösterebilirsiniz.
Düşünün ki Alman Papa (asıl adı Joseph Ratzinger) değişime uyumlu olmak için Twitter'a bile girdi ve takipçilerine mesajlar gönderdi.
Ama Twitterci olmak da değişime uyum için yeterli değil... Çünkü mesajlarında yeni dünyanın gerçeklerini değil, eski dünyanın tartışılmazlarını iletiyordu.
Teknolojiye uyum değişime uyuma yetmiyor yani.

Hz. İsa görseydi...
Acaba yoksul Hz. İsa bugünkü Vatikan'ın görkemli yapılarını görebilseydi veya Borjiyalar'ın da önemli yer tuttuğu Vatikan tarihinin sayfalarını izleyebilseydi, ne düşünürdü?
Hıristiyan olmayanların diri diri yakıldıkları dönemleri ya da 2'nci Dünya Savaşı'nda Vatikan'ın Hitler'le flörtünü görseydi...
Roma 1861'de Piemonte tarafından işgal edilinceye ve İtalyan Birliği kuruluncaya kadar Vatikan bağımsız bir devletti. Bu işgal ertesinde Papalar kendilerini "Vatikan'daki tutuklu" olarak gördüler, İtalya Kralı'nın Roma'daki egemenliğini kabul etmediler... 1927'ye kadar hiçbir Papa Vatikan dışına çıkmadı.
Mussolini iktidarında Papalık ile İtalyan Devleti "Lateran Antlaşmaları"nı imzaladılar. Böylece hem Vatikan bağımsız bir devlet olarak kabul edildi hem de İtalya'nın devlet dininin Katoliklik olduğu resmen kabul edildi.

Artık "Müstafi Papa" da var
Lateran Antlaşmaları 1984'te yenilenmiş ve Katoliklik İtalyan devletinin resmi dini olmaktan çıkmıştır.
Dini inançları ne olursa olsun, dünyadaki milyarlarca insan için Vatikan eşsiz sanat koleksiyonlarıyla ve eşsiz mimari eserleriyle, görülmesi gereken bir mekândır. Ne diyebiliriz?
Mart ayından başlayarak yeryüzünde ilk kez bir "Eski Papa" veya "Müstafi Papa" da yaşayacak artık.
Bu da değişimin çapını göstermiyor mu?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA