Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Siyasi kavgalardan kaçanlar için bir sığınak...

Günlük siyasetin kavgalarından kaçmayı denediğinizde, en huzurlu sığınaklardan biri de müzik değil midir?
Bu pazar günü siz sayın okurlarıma, son dönemde inşa edilen bu sığınaklardan bir tanesini tanıtmak istiyorum... Bu sığınak iki CD'den oluşan bir albüm... Kapağında "Girizgah" yazıyor. Bunun altında da "Alaturka Records/ Taşplakların Kaldığı Yerden" açıklaması var... Bir "Kalan Plak" albümü bu...
"Alaturka Records" topluluğunun ilk çalışmalarının kaydını geçen yaz bana değerli yorumcu Esma Başbuğ göndermişti. O vesile ile topluluğun viyolonsel sanatçısı Uğur Işık'ın evinde kurduğu stüdyoda çalışmalar yaptığını öğrenmiştim. Bu ilk kayıtlardan Murat Bardakçı'nın icra ettiği Bayati makamında bir tanbur taksimini dinlerken, onun da ilk çalışmalara katkı verdiğini görmüştüm.

Kalan Plak ve Hasan Saltık

Sonunda bu çalışmalar bir noktaya ulaşmış ve defalarca dinleseniz de yeniden dinlemeye doyamadığınız bir albüm çıkmış ortaya... Bu albüme sahip olmamızı sağlayan Kalan Plak'ın maddi ve manevi patronu Hasan Saltık'a teşekkür ederek yola çıkıyorum. Saltık yıllardır Kalan Plak çatısı altında kültürümüzün müziğine o kadar büyük katkılar sağladı ki, benim gözümde o bir nevi kayıt dışı kültür bakanı gibidir.
Bu albümün yapımında sanat yönetmeni olarak çalışan Uğur Işık'ın ve Koordinatör Mehmet Güntekin'in emekleri de, alkışları hak ediyorlar.
İki CD'de yer alan 32 şarkıdan hangisini öncelikle dinlemenizi, hangi yorumcuya ağırlık vermenizi önermek gerektiğine karar vermek çok zor.

Necmi Rıza da dinleseydi
Örneğin Bekir Büyükbaş'tan "Adalar Sahili"ni dinlerken içimden "Ah, Necmi Rıza Ahıskan da yaşasaydı ve benimle birlikte dinleseydi Bekir Büyükbaş'ı" diye geçirdim. Kaptanzade Ali Rıza Bey'in Nihavent şarkısı "Issız gecede ben yine hicranı düşündüm"ü, hem bestesi hem Başbuğ'un yorumu ile, bu yazıyı yazarken de kulağımda yankılanıyor.
İnci Çayırlı'dan Şeyh Ethem Efendi'nin Kürdilihicazkar şarkısı "Yeşillendi yine"yi, Doğan Dikmen'den Şevki Bey'in Hüseyni şarkısı "Hicran oku"nu, Hamide Uysal'dan Rahmi Bey'in Nihavent şarkısı "Süzüp süzüp de ey melek"i dinlerken "Oh be, bu şarkının yorumu böyle olmalı" diyorsunuz.

Gül Yazıcı büyülüyor

Derken albümde Gül Yazıcı, sazların eşliği olmaksızın çıplak sesiyle Osman Nihat Akın'ın Nihavent şarkısı "Unutmak kabil mi seni"yi söylerken karşınıza çıkıyor, büyüleniyorsunuz... Tuğçe Pala'dan,Ufuk Caba'dan, Yaprak Sayar'dan, Nazan Sıvacı'dan, Atakan Akdağ'dan, Asuman Aslım'dan solo ve birlikte şarkıları, türküleri dinliyorsunuz. Bunlara Uğur Işık (çello, ud), İhsan Özer (kanun, santur), Kemal Caba (keman, rebap),Tanju Erol (klarnet) Hakan Talu (tanbur), Hasan Esen (sine kemanı, kemençe), Fahrettin Yarkın (ritm) mükemmel icraları ile eşlik ediyorlar.
Hepinize huzurla ve melodilerle dolu bu sığınağı tavsiye ediyorum. Siyasi polemiklerden böylece bir dinlenmelik de olsa uzak kalabilirsiniz...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA