Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Öldürülen askerler... Sır perdesi aralanacak mı?

Türkiye'de faili meçhul cinayetlerden hesap sorulmaya başlanması bile, daha demokratik bir ortama girildiğinin delilidir. Evvelce konuşulması mümkün olmayan konular irdeleniyor, failler aranıyor. Cinayetlerin işlendiği dönemde sesini çıkarmaya cesaret edemeyen aileler, bugün hesap sorulsun istiyor. Faili meçhul cinayet derken, sadece PKK ile irtibatlı görüldüğü için öldürülen vatandaşlardan söz etmiyorum. Bir dizi yüksek rütbeli subay da hayatını kaybetmişti; açıklanan gerekçeler yakınlarını tatmin etmekten uzaktı.
Korgeneral Hulusi Sayın, Olağanüstü Hal Bölgesi'nde oluşturulan Asayiş Birlikleri Kolordu Komutanlığı'ndan 1 Eylül 1989'da emekli olmuştu. Başbakanlık Başmüşavirliği görevini yürütürken, 30 Ocak 1991'de, Ankara'da evinin önünde uğradığı silâhlı saldırı sonucunda öldürüldü. Cinayetten Dev-Sol sorumlu tutuldu. (Uyuşturucu kaçakçısı Hüseyin Baybaşin'e göre, Sayın yumuşama ve çözümden yana olduğu için ortadan kaldırıldı.)
Korgeneral İsmail Selen, emekli olduktan sonra, sahibi olduğu Renault bayiinde, Dev-Sol'lu militanlar tarafından öldürüldü (23 Mayıs 1991). Aynı gün Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Temel Cingöz de, 4 Dev-Sol militanı tarafından arabasının içinde tarandı. Acaba, Dev-Sol'a bütün bu suikastlar sipariş mi edilmişti?
Orgeneral Eşref Bitlis'in uçağı, 17 Şubat 1993'te düştü. Kazanın buzlanmadan kaynaklandığı ileri sürülse de, bu konudaki şüpheler hep muhafaza edildi. Eşref Bitlis'in uçağının ikinci pilotu Yüzbaşı Tuğrul Sezginler'in ablası, işin peşine düştü ama bütün kapılar önünde kapanıyordu. Susması yolunda baskıya uğradı. Şimdi, hem Eşref Bitlis'in oğlu Tarık Bitlis, hem de Saime Sezginler "uçak kazası" dosyasının yeniden açılması için uğraşıyor.
Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın, 22 Ekim 1993'te, Lice Asayiş Bölük Komutanlığı binasının önünde vurularak öldürüldü. Suikastın PKK terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği iddia edildi. Yüksekova çetesi soruşturması sırasında, bir çete üyesi, Aydın'ı Jitemci itirafçıların öldürdüğünü söyledi. Bahtiyar Aydın, Eşref Bitlis'in ekibi içinde yer alan yüksek rütbeli bir askerdi.
Tunceli İl Jandarma Alay Komutanı Albay Kazım Çillioğlu, Eşref Bitlis'in ekibindendi. 3 Şubat 1994'te, lojmandaki odasında kafasına tek kurşun sıkılmış halde bulundu. Ailesi bunun intihar olduğuna hiçbir zaman inanmadı. Şimdi Çillioğlu'nun oğlu Gökhan Çillioğlu, suikastçılardan hesap sorulmasını istiyor. "Babamı Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'ın öldürdüğünü biliyorum. Babamı ortadan kaldırtan Tunceli Bölge Komutanı Tuğgeneral İsmail Kuru'dur. Onu herkes 'PKK Paşası' olarak bilir."
Mardin Jandarma Alay Komutanı Albay Rıdvan Özden, 12 Ağustos 1995'te PKK ile girdiği çatışmada alnından vurularak öldürüldü. Ama eşi Tomris Özden, bu iddiaya hiçbir zaman inanmadı. Zaten eşinin, alnından değil ensesinden vurulduğunu ileri sürüyor. Daha sonra bir PKK itirafçısı Tomris Özden'i doğruladı. Kendisinin de içinde bulunduğu "Bıçak Timi" denilen bir Jitem ekibinin Albay Özden'i öldürdüğünü iddia etti.

***

"Sivil dikta" diyerek, Türkiye'yi karanlık bir otoriter rejim içinde göstermek isteyenler, işin biraz da bu yüzüne baksınlar. Aksine, bugün, karanlıkta kalan birçok olay aydınlanıyor. Hiç değilse, aileler korkusuzca işin peşine düşüp, hesap sorulmasını isteyebiliyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA