Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

"Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde"

Erbakan Hoca, en kalabalık mitingini yaptı! Yurdun dört bir tarafından vatandaşlar Fatih Camii'ne koştu. Çığ gibi akan insanları görünce mırıldandım: "Ayinesi iştir kişinin lâfa bakılmaz / Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde"
Mücadelesi çok çetin geçti, ama eseri ortada! Muhalifleri bile, Türk siyasetinde derin bir iz bıraktığını kabul ediyor. Tekrar hatırlatalım: Erbakan olmasaydı, ne AK Parti, ne de Tayyip Erdoğan olurdu.
İslâmi duyarlılığı olan kitleleri siyasetin merkezine o taşıdı. Kılcal damarlara kadar uzanan bir örgütlenme modeli uyguladı. Gene unutmayalım ki, muhafazakâr kadınları evinden dışarıya çıkarttı; teşkilâtta onlara unvan verdi ve faal olmalarının yolunu açtı. O güne kadar merkez sağ partilerin çatısı altında varlık gösteren dindar kitleler, farklı bir siyasi oluşumda kendilerine daha yakın insanlarla birlikte çalışma fırsatını buldular.
Erbakan'ı, rahmetle ebedi istirahatgâhına uğurlarken, Baki'nin vurguladığı bir gerçeği de hatırlayalım: "Avâzeyi bu âleme Davut gibi sal / Baki kalan bu kubbede bir hoş seda imiş"
Erbakan, mağduriyetlerin adamıydı. Çünkü resmi ideolojiyi sorguladı. Temsil ettiği kitlelere sırtını dönüp, kurulu düzenle bütünleşmedi. Çarpıcı birkaç sözünü hatırlatayım:
"Birileri Türk'üm, doğruyum, çalışkanım derse, bir başkası da, Kürdüm, doğruyum, çalışkanım diye konuşur."
"Rektörler başörtülü kızlara selâm duracak."
Aslında onunkisi, bir meydan okuma değildi. Sadece, inkâr edilen kimliklere sahip çıkmaktı. Zaten bu yüzden mağdur oldu; yargılanıp mahkûm oldu veya kurduğu partiler kapatıldı.
Düzeni sorgulayanın rahat bir hayatı olur mu? Arı kovanına çomak sokan Erbakan'ın da olmadı. İyi ve kötü günler birbirini takip etti. "Dünya bahçesinin hem sonbaharını, hem de ilkbaharını yaşadı" Nabi'nin dediği gibi, "Bağ-ı dehrin hem hazânın, hem baharın görmüşüz. / Biz neşatın da, gamın da rüzgârın görmüşüz." (Biz sevincin de, gamında da rüzgârını görmüşüz)
Erbakan'ı, bu güzel dizelerle uğurlarken, "Allah rahmet eylesin; mekânı cennet olsun" diyor ve geride kalan kederli ailesine sabırlar diliyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA