Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Galatasaray'a SPK hız tümseği

Zirveye oynayan ama kurumsal yapısı zayıf bir kulüp, sürdürülebilir başarı sağlayabilir mi? Galatasaray'dan söz ediyoruz. Başkan Ünal Aysal, sermaye artırımı taleplerine çıkarılan engelleri anlatıyor: "Kulüpler özsermayelerini güçlendiremezse Avrupa futbol pazarını seyreder."
Sorun şu: 15 bin hissedarın elinde 153 milyon hisse olan Galatasaray'da 12 kişi, ellerinde tuttukları 410 hisse ile koca takımın sermaye artırım isteğini SPK marifetiyle bloklamış. Başını Egemen Özbay adlı bir hukukçunun çektiği ret cephesi, açtığı davalarla Galatasaray'ın nakit dengesini kuracak adımları kilitlemiş.
SPK'nın 15 bin hissedarın talebini göz ardı edip 12 kişinin şikâyeti üzerine sermaye artışına engel koyması, "anlaşılır değil" diyor Ünal Aysal. Kayıtlı sermayenin 600 milyon liraya çıkarılması, fiili iflastan çıkış, hangi gerekçelerle engelleniyor? Aysal'a göre bu durum, rekabetin saha dışına taşmasından ibaret.
Peki, özsermaye güçlenmesinin yollarını zorlaştırırsak ne olur? Sorun, yalnızca Galatasaray'a özel değildir. Spor endüstrisinde kurumsallaşma sürecinin henüz başında olan kulüplerimizin ortak sorunudur. Şirketine güvenip sermayesini artırmayana bankalar destek verir mi? Birikmiş mali sorunlar aşılmaz ise hangi kulüp gelir bakımından hedeflerini tutturabilir?
Daha da vahimi Türk futbolunda mali ve ekonomik dönüşüm sağlanamaz ise UEFA kupalarına katılma lisansı almak da zora girer. SPK'nın Galatasaray'a hız tümseği koymasının gerekçelerini tam olarak bilmiyorum. Ancak şurası aşikâr: Kurumsal yapıları güçlendirmeden kulüplerimizden küresel başarı beklemek, ucuz siyaset olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA