Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

İsrail'den Türkiye'ye servet akacak

İnsanlığı utandıran saldırı pazartesi sabaha karşı gerçekleşti. Ancak öncesinde düşündüren gelişmeler oldu. Türkiye, bölgede güven veren ve büyüyen bir ülke. Buna Türkiye'den İsrail'e göç etmiş çoğu Musevi inanıyor. 25 Mayıs'ta sanayi kenti, Türkiye'nin lokomotifi Gaziantep'te yayımlanan bir haber, dikkatli gözlerden kaçmadı. Haber, "300 Musevi aile Gaziantep'e dönüş için hazırlık yapıyor" diyordu.
Görünen o ki, servetler Türkiye'den İsrail'e değil, İsrail'den Türkiye'ye akacak.
Dikkatinize sunalım.

***

Türkiye, uzun süredir İsrail'le, 'insani, diplomatik, siyasi, askeri' olmak üzere dört farklı dili konuşuyordu. "One minute" siyasi, "Alçak koltuk"diplomatik, Gazze'ye yardım yolunun açılması ise insani dilimizdi. Askeri dili konuşmaya gerek var mı?
Üç dilde de beklenen başarı ortada. Acaba bu noktada, İsrail ile yaşadığımız kriz, ekonomik açıdan bizi zora sokar mı? İsrail, bize ne gibi yaptırımlar uygulayabilir?
Ortada bir belirsizliğin olduğu kesin.
Ancak bir zamanlar tüm dünyada sermaye akımlarını yönlendiren Musevi sermayesi, 2008 kriziyle birlikte çöktü. Çekirdek Musevi sermayesini yönlendiren finans kuruluşları battı. Alman, Arap ve Uzakdoğu'yu temsil eden finans şirketleri krizden güçlü çıktı.
Dolayısıyla, bugün geldiğimiz noktada İsrail'in Türkiye'nin küresel sermayeye erişimini zorlaştırması güç!
***

Ayrıca İsrail'in Ermeni ve Rum lobilerini engellemesi de bizim için bir değer ifade etmiyor. Artık Ermenistan ile doğrudan görüşme yapıyoruz. Yunanistan ile ilişkilerimiz en üst boyutta. Üstelik İsrail, 2,5 yıldır kritik askeri ihalelerde ve yüksek ekonomik, stratejik teknolojiye erişimde Türkiye'ye karşı örtük bir ambargo uyguluyor.
Enerji projelerinde iptaller olabilir. Fakat enerjide de büyük küresel oyuncularla birlikte kart açıyoruz. Bu detay gözen kaçmamalı. Turizmciler için haberler hoş değil. İptaller gelebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA