Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

'Güçlü kadın güçlü Türkiye'

Yarın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. New York'lu dokuma işçisi kadınlara o kadar çok şey borçluyuz ki. Eğer onlar, "Eşit İşe, Eşit Ücret" diyerek "10 saat çalışma yeter" diye isyan bayrağını açmasaydı, sendikalaşma ve oy hakkı mücadelesi vermeseydi, özgürlük ve eşitlik talebi için gösteriler düzenlemeseydi, hatta haklarını kazanmak için ölümü göze almasalardı bu noktada olabilir miydik?
Kadın, dönüşüm, değişim ve yenilenmenin adı... İşe bakın ki büyük ekonomik kriz döneminde hep kadın ezildi. Hem işsiz hem de şiddete maruz kaldı, kalıyor. Kadını koruyan dört dörtlük yasa, kollayan devlet yok! Kadına şiddet bir türlü önlenemiyor. Her gün kocası tarafından ortalama üç kadın öldürülüyor ülkede...


***

Türkiye Değerler Araştırması Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Yılmaz Esmer'in geçen yıl yaptığı "Türkiye Değerler Atlası" çalışmasında, bu ülkenin her üç kadınından ikisi, kendi cinsine şiddeti hoş görüyor. Kadının önünde sadece erkek ya da işveren engeli yok ki! Kadının kadına bakışında da sorun var. Bunun adı, eğitimsizlik, ezilmişlik, kadercilik değil de ne?
Artık şovu bırakalım. Genç yoksul kadın gerçeği ile yüzleşelim. Kamu, özel, yavaş yavaş filizlenen sivil toplum ve üniversite işbirliği yapmalı ki ortaya Türkiye modeli çıksın. Kol ve kas gücüne dayalı sanayileşme dönemi çoktan bitti. İş yasaları değişsin. Bu yüzyıl kadının...

***

Dünyada 15-24 yaş arasında 1 milyar genç var. 600 bini çalışıyor ama yüzde 50'si yoksul. 85 milyonu işsiz. Yoksul genç listesinde de başı, genç yoksul kadın çekiyor.
Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası, 2007'den beri genç kadın yoksulluğu üzerine kafa yoruyor. BM Kadın Ofisi'nin (UN Women) organize ettiği "Kadınların Güçlendirilmesi İlkeleri" (Women's Empowerment Principles -WEPs) etkinliği de her yıl daha çok kabul görüyor.
Türkiye'de şirketlerin genç kadın yoksulluğu üzerine attıkları her adım BM'nin ilgi odağında. İki yıl önce, Turkcell'in 13 yıldır destek verdiği "Kardelenler" projesi, Pekin artı 15 etkinliği kapsamında dünyaya örnek proje diye sunuldu. Bu defa Kadınların Güçlendirilmesi Prensipleri'ne ilk imza atan Turkcell'i dünya şirketlerine örnek gösterdi BM...
İsteyen "Güçlü kadın, güçlü Türkiye" modelinden yararlansın.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA