Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Başbakan'ın elindeki belge

Başbakan Erdoğan'ın seçim gezileri tüm hızıyla sürüyor. Başbakanlık uçağıyla çıktığımız gezide ilk durağımız Balıkesir.
Balıkesir, Ege'yle Marmara'yı birbirine bağlayan tarım ve turizm eksenli bir kent. Çok partili siyasi hayat boyunca hep "merkez sağ"ın kalesi olmuş... Ne CHP solu ne Milli Görüş pek etkili olmamış...
Son yıllarda ise tıpkı Türkiye gibi Balıkesir'de "kıyılar ve kırsal" diye ikiye ayrılmış durumda...
Kıyılarda ağırlık CHPMHP'de, kırsalda ise AK Parti açık ara önde... Bir önceki seçimlerde milletvekillerinin partilere göre dağılımı şöyle: AK Parti:
5, CHP: 2, MHP: 1...
Peki, önümüzdeki seçimlerde ne olacak?
İşte bu sorunun ipuçlarına ulaşmak için Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Balıkesir gezisini izliyoruz.
Öğlenden sonra Başbakanlığın Ana uçağıyla Balıkesir havalimanına iniyoruz. Sabah saatlerinde yağmur yağdığı için hava bulutlu. Ama Başbakan Erdoğan'ı karşılamaya gelenlerde azalma yok. Kalabalıklar daha havaalanı kapısında başlıyor. Yol boyu sıra sıra kalabalıklar başbakanı alkışlıyor. Başbakan da ya camdan vatandaşa el sallıyor, ya sorularına cevap veriyor ya da ışıklı AK Parti topları atarak onlarla farklı bir ilişki kuruyor.
İlk kez bir miting karşılamasında bu kadar başı açık, başörtülü kadını bir arada görüyorum.
Belki de Başbakan Erdoğan'ın başarı sırrı burada... Kadınların gönlünü kazandığı için üçüncü iktidarına rahat gidiyor.
Meydana geldiğimizde kalabalığın coşkusu daha bir artıyor. Ve başbakan kürsüye çıktığında meydan inliyor. Özellikle kadınların ilgisi burada dikkat çekiyor.
Ve Başbakan Erdoğan kürsüden "Biz size sevdalıyız be..." dediğinde coşku doruğa çıkıyor.
Bu coşkuyu gören Başbakan Erdoğan, bu kez hedefe ana muhalefet partisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu koyuyor. Ve belki de ilk kez bir mitingi meydanında o da bir belge açıklıyor. Belge Kılıçdaroğlu'nun SSK Genel Müdürlüğü yaptığı döneme ait. Başbakan Erdoğan kürsüden Kılıçdaroğlu'nu "Yürüyen yalan" olarak niteliyor ve SSK'daki boş kadrolara eleman alınması için acele edilmesini öneren imzalı belgeyi gösteriyor ve şunları soruyor:
"Şimdi ben soruyorum; Nasıl oluyor da ÖSYM sınav yapmıyor?
Sayın Kılıçdaroğlu, SSK'ya bu şekilde kimleri atadınız?
Soyadları sizin eski soyadıyla aynı olan kaç kişi işe alındı?"
Böylece seçim meydanları kasetten sonra belge savaşına da açılıyor.
Bir süre kalabalığın arasında dolaşıyorum.
Mitingin merkezindekilerin kararları belli ama kenarlardan, çevreden izleyenlerin ne düşündüğünü merak ediyorum.
Yaşlı bir çiftçi şöyle diyor:
"Kızıyoruz ama yine de başbakan çok iş yaptı."
Balıkesir'de halkın nabzını tutmak ve 12 Haziran seçimlerinde nasıl bir sonuç çıkacağını öğrenmek için miting meydanında bir süre daha dolaşıyoruz. Ortaya çıkan sonuç pek şaşırtıcı değil. Balıkesir merkez, Susurluk, Dursunbey, Bigadiç gibi bölgelerde AK Parti, Marmara ve Ege kıyılarında yer alan Bandırma, Erdek, Ayvalık, Burhaniye gibi ilçelerde ise CHPMHP hattı önde görünüyor.
Seçimin sonuçlarında sürpriz beklenmiyor.
Referandumda yüzde 51 hayır çıkan Balıkesir'de seçim sonuçlarını tayin edecek şey, eski merkez sağın partisi DP'nin yüzde 9'luk oyu...
Bu oy kıyılarda CHP ve MHP'ye, kırsalda ise AK Parti'ye gidecek. İşte bu gidişteki oran bir milletvekilinin AK Parti'ye mi, yoksa CHP'ye mi gideceğini belirleyecek.
Bu durumda AK Parti'nin 5 milletvekilini koruması için DP'nin ve eski merkezdeki oyların çoğunu alması gerekiyor. Aksi halde sonuç AK Parti: 4, CHP: 3, MHP: 1 olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA