Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

1 kilite 4 anahtar

Amsterdam'dan havalanalı 2 saati geçmişti. Sofya üzerinde uçuyorduk ve 5-10 dakika sonra vatan topraklarına girecektik. Başbakan Erdoğan haber gönderdi:
"Arkadaşlar arzu ediyorlarsa buyursunlar, Ankara'ya ininceye kadar sohbet ederiz."
9 gazetenin genel yayın yönetmeni ANA uçağının ön tarafına geçtik. Selamlaştık. Erdoğan gözlerini üzerimizde gezdirdi ve gülerek sordu: "Hayrola, hiçbirinizde nevruz coşkusu göremiyorum..."
Hep birlikte kahkahayı patlattık.
Sonra sıra soru-cevap faslına geldi...


***

Öcalan'ın Diyarbakır'da okunan mesajı oldukça umut verici. Ancak siz hala temkinlisiniz?
Erdoğan: Temkini netice alana kadar bırakmam. Maç 90 dakika. Ve uzatmalar da dahil bitene kadar temkinli olurum... 1993'te de (Not: Rahmetli Turgut Özal'ın Kürt ve terör sorununu çözme çabalarını kastediyor) umut vardı ama bu kez çok daha güçlü... Toplum ciddi anlamda çözüm sürecini satın aldı. Bana her kesimden 'Aman Başbakanım bu işi bitirin' diyorlar. Türkiye dışına çıkıştan sonra olay çok daha güven verici hale gelecek.
Hollanda temaslarınız sırasında bu konu muhataplarınız tarafından dile getirildi mi?
Erdoğan: Takdir var. Hollanda Kraliçesi Beatrix ile görüşürken ona Öcalan'ın konuşmasını içeren bir metin getirdiler. Ajanslardan mı elde ettiler, bilmiyorum. Ben de kendisinden metni istedim. Verdi. İmzalayarak vermesini istedim. "Belki ileride hatıralarımı yazarsam kullanırım" dedim. Tarihe not düşmek adına... O da imzalayarak verdi.
Bu süreçte Meclis'te herhangi bir yasal düzenleme olacak mı?
Erdoğan: Hayır. Yasal düzenlemeye gerek yok. İlla yasal bir düzenleme gerekiyorsa, bakılır. Ülke ve milletin menfaatlerine bakarız. Tabii Anayasa'ya ters düşmeyecek şekilde... Buraya kadar getirdik, ucunu bırakmayız. Bu iş başarılırsa Doğu'da ve Güneydoğu'da ciddi bir ekonomik sıçrama yaşanır.
O bölgede kömür madeni bakımından da zenginlik var. Yatırımlar için müsait...
Erdoğan: Evet. Mesela Şırnak'ta zengin kömür madeni rezervleri var. O bölgede 100 yıllık rezerv var. Başka termik santral yatırımları da olabilir. Ancak büyük projelere destek yetersiz. Medya da tamamlanan yatırımlara yeterince yer vermiyor.
Öcalan'ın mesajı içerik olarak çok zengin. Sizin açıklamalarınızdan da etkilenmiş gibi...
Erdoğan: Olabilir. Televizyon izleyebiliyor artık.
(Not: Bu sırada bir meslektaş espri yaptı: "Öcalan, AK Parti'nin icraatlarını eksik saymış. Örneğin, mesajında duble yollar yok, sağlık reformu yok, 4+4+4 yok!". Erdoğan gülmekle yetindi.)
Karşılığında ne verildi?
Erdoğan: Güven, huzur, istikrar, mutluluk... Karşılığı bu. 781 bin kilometrekarede bu dört unsurun egemen olmasını vaat ediyoruz. İmralı'ya verilen bir şey yok.
"Diyarbakır'da bayrak olsa iyi olurdu" dediniz...
Erdoğan: Evet, keşke olsaydı. Mesela platformda Kürtçe nevruz kutlanıyordu. Yanında Türkçe de 'Nevruzunuz kutlu olsun' diye yazılsa ne olurdu? Tabii bunda da bir hayır vardır. Niyet hayırlıysa akıbet de hayırlı olur inşallah.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA