Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Oyun aynı sahne farklı

O bir vaiz. Tarikat içinde tarikat kurdu. Okullarıyla, camileriyle, sivil toplum örgütleriyle toplumun kılcal damarlarına kadar girdi.
Uzun yıllar Atlantik'in batı yakasındaki diyarda yaşadı. Oradan Atlantik'in doğu yakasında, ama epeyce içerlerde, Avrasya coğrafyasında kalan ülkesindeki okullarını, camilerini, sivil toplum örgütlerini yönetti.
Vaazları, sohbetleri, konuşmaları meşhur. Çünkü konuşmaya bir başladı mı, dur durak bilmiyor. Tabii ipin ucunu da kaçırıyor. Vaazın veya sohbetin konusu darmadağın oluveriyor.

***

Fethullah Gülen'i anlattığımı sanıyorsanız, yanılıyorsunuz.
Yazımın konusu veya kahramanı, Pakistanlı vaiz Muhammed Tahir Ül-Kadri.

Yıllarca Kanada'nın Toronto kentinde yaşadı.
Eh, Gülen de Pensilvanya'da yaşadığına göre, aralarında aman aman bir uzaklık yoktu. Topu topu 486 kilometre. Neredeyse İstanbul-Ankara arası (454 kilometre) kadar.
***

Gülen ve Kadri tanıştılar mı, oturup konuştular mı, bilmiyorum ama en azından birbirlerini gıyaben tanıdıklarından eminim.
Çünkü, Gülen gibi Kadri de "Dinlerarası diyalog" meraklısı. "Muslim Christian Dialogue Forum" adlı oluşum onun eseri.
***

Muhammed Tahir Ül-Kadri, 2012 sonunda Kanada'dan Pakistan'a dönmeye karar verdi. Amacını da açık açık söyledi: "Devrim yapmaya geliyorum". Siz onu "Darbe" diye de algılayabilirsiniz.
Döndü. 2013 seçimlerinden umduğu sonucu alamayan eski kriket şampiyonu ve müzmin muhalif siyasetçi İmran Han ile işbirliği yaptı.
Ortak hedefleri: Navaz Şerif iktidarını devirmek.
Nasıl devirecekler? Cevap: Sokağın baskısıyla. Yani? Cevap: Halkı sokağa dökerek.
Döktüler de. Gerçi "Bir milyon kişiyle başkent İslamabad'a yürümek" iddiaları fos çıktı ama yine de ateşli bir topluluğu harekete geçirmeyi başardılar.
O topluluk, onbinlerce kişiden oluşan o kitle, şimdi İslamabad'ın en stratejik bölgesi olan parlamento binası önündeki meydanda bir haftayı aşkın süredir oturma eylemi yapıyor. Geceli-gündüzlü. Hiç kesintisiz.
Ve de Başbakan Navaz Şerif istifa etmeden eylemi sonlandırmayacaklarını söylüyorlar.
Bu senaryo size bir şeyler çağrıştırıyor mu?
***

Sağlıklı ve mutlu bir hafta dileğimle...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA