Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Eşitsizlik meselesi

Kapitalizmi eşitsizlik üzerinden tanımlamaya çalışanlar yanlış yapıyor. Eşitsizlik kapitalizmin ayırt edici özelliği değildir. Kapitalizmden önceki üretim tarzları da eşitsizdi.
Feodal toplumlar, merkeziyetçi- despotik toplumlar, köleci toplumlar eşitlikçi miydi? Eski Mısır, eski Çin, eski Yunan veya Osmanlı eşitlikçi miydi?
Sovyet Rusya veya Çin komünizmi eşitlikçi miydi? Günümüzün kardeşlikten söz eden İslamcıları, çok mu eşitlikçi yapılar kuruyor ya da kurmayı hedefliyor? Yapmayın Allah aşkına!
Kapitalizm açısından eşitsizliğin yarattığı sorun şurada... Yatırım bankası Morgan Stanley bir rapor hazırladı. Özetle şöyle diyor: "Fazla eşitsizlik, zenginlere de zarar veriyor."
Çünkü eşitsizliği abarttığında, ürettiğin mal ve hizmetleri satın alacak insan bulamıyorsun. Sonuç: Talep eksikliğinden kaynaklanan ekonomik kriz!
Önümüzdeki yıllarda "herkese vatandaşlık geliri" veya "Yeniden Keynes" gibi kavramları tartışmaya başlayabiliriz.
Ev ödevi: Madem kapitalizm bu kadar kötü bir üretim tarzı... Nasıl oluyor da sermaye birikimi devam ediyor? Nasıl oluyor da kapitalist ilişkiler bütün dünyada yayılmaya devam ediyor?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA