Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Orduda tasfiye bizim alışık olduğumuz bir gelişmedir

Amerika'dan sonra NATO'nun en büyük ordusuna sahip olan Türkiye'de Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantıları olduğu gerekçesiyle kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanlıklarından toplam 149 general ve amiral ihraç edildi. Sonuçta geride 176 general ve amiral kaldı ki, bu bile NATO üyesi ülkeler için hayal edilemeyecek kadar büyük bir sayıyı ifade ediyor.

Tasfiye geleneği
Aslında Türk toplumu ordudaki çeşitli vesilelerle yer alan tasfiyelere alışkındır. 2'nci Mahmut'un Yeniçerileri ve dolayısıyla devlete sızmış Bektaşiliği tasfiye ettiği "Vaka-i Hayriye" buna tarihten bir örnektir.
Cumhuriyet dönemindeki en büyük tasfiye 27 Mayıs 1960 darbesi sonrasında yapılmıştır. 27 Mayıs darbesinden sonra 275 general ve amiralle, 7.000 albay, yarbay ve binbaşı tasfiye edilmişti. Emekliye sevk edilenler, generallerin % 90'ı, albayların % 55'i, yarbayların % 40'ı, binbaşıların da % 5'iydi. Emekli İnkılâp Subayları (EMİNSU) olarak bilinen bu tasfiye hareketinin finansmanı tamamen ABD'den temin edilmişti. Bu tasfiyeyle TSK, NATO standartlarına uygun olarak yeniden yapılandırılmıştır.

Aydemir darbeleri
22 Şubat 1962 ve 21 Mayıs 1963 tarihlerindeki iki darbe girişimi de bastırılırken, cunta liderlerinden Albay Talat Aydemir ile Binbaşı Fethi Gürcan idam edilmişti.
Bugün gerçekleştirilen tasfiyenin gerekçeleri geçmiştekilerden farklı olsa da, orduda "Tasfiye" geleneğinin son bir yansımasıdır. Neticede Fetullahçı Terör Örgütü'ne aidiyeti, iltisakı veya örgütle irtibatı olan 149 general ve amiral ihraç edildi. Bu kuvvetlerdeki 32 bin 189 subaydan 1099'unun Türk Silahlı Kuvvetleri ile bağı kalmadı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA