Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Dünya starlarını geçen tık'lanma şaibesi

Müzik dünyasına büyük bir bomba düştü. Doğan Music Company'nin (DMC), kendilerine ait olan müzik platformu NetD'deki şarkıcıları için sahte tıklama yaptığı ve bu nedenle YouTube'un NetD'nin sayfa onayını kaldırdığına dair haberleri okuyoruz... Müzik dünyasının en önemli haber sitelerinden Muzikonair.com ve Günaydın'da konuyla ilgili ayrıntılı haberler çıktı. İşin garibi NetD; YouTube tarafından onaylanmış bir YouTube partneri.
Milliyet yazarı Ali Eyüboğlu, You- Tube Türkiye yetkilileriyle konuştu ve şunu yazdı: "Kısa süreliğine de olsa NetD müzik platformunun YouTube onay tuşu devre dışı oldu. Bunun sebebini araştırdıklarını söyleyen YouTube Türkiye yetkilileri, 'Sahte hesaplar ve tıklamalar, yakından takip ettiğimiz bir konu. Böyle bir şey saptadığımızda kanal kapatmaya kadar gidiyor bu. NetD, halen dijital partnerlerimizden biri. Zaten şirket, bilgimiz dahilinde bir açıklama yapacak."

KİM BU DELGADO?
Nitekim DMC ve NetD, çıkan haberleri yalanlayan bir açıklama yayınladı. Güya YouTube yetkilisi Cristina Delgado da çıkan haberleri yalanlamış ama bu kişinin ağzından tek bir açıklama yok!
MÜYAP Başkanı Bülent Forta'dan da görüş almışlar: "Doğru bir haber değildir. Tamamen yalan. Teknik bir hata olmuş, keşke haberi yapmadan açıp sorsalarmış..."
Hürriyet'ten Cengiz Semercioğlu da NetD'nin sayfa onayının kaldırılması için 'Zırva haberler bunlar' diye yazmış, kanıt olarak da şöyle bir akıl yürütmede bulunmuş: "DMC sektörün lideri, sanatçıları çok tık alıyor, dinleniyor. Kral TV ödüllerinin üçte birinin DMC sanatçılarının kazanması da bunun kanıtı."
Kim bu Cristina Delgado, Beşiktaş'ın eski futbolcusu Delgado mu? 'Yalanladı' diyorsunuz, adamın ağzından tek bir açıklama yok. YouTube açıklasın; ortada bir sahtecilik mi, yoksa teknik bir arıza mı var; hepimiz öğrenelim...

TEKNİK ARIZAYMIŞ!
Çıkan bütün haberlerde bir süreliğine de olsa NetD'nin sayfa onayının kaldırıldığı doğrulanıyor. Rastlantıya bakar mısınız; DMC sanatçıları YouTube'ta yurt dışındaki global tüm dünyanın dinlediği sanatçılardan bile daha çok tık alıyor ama NetD'in sayfa onayı kaldırılıyor ve "Teknik bir arıza olmuş" denilerek buna inanmamız bekleniyor!
MÜYAP Başkanı Bülent Forta, yalanlama yayınlayacağına önce You- Tube'un; 2013'de MÜYAP sitesi üzerinden 261 milyon sahte görüntüleme yapıldığının saptanmasına yanıt versin. Bu büyük bir skandaldı, dünya müzik piyasasına rezil olduk.
YouTube'un şarkı görüntüleme trafiğini düzenli olarak yayınlayan Tubefilter. com'un listesinde MÜYAP Temmuz 2013'e kadar hep zirvedeydi. Sonra bu tıklanmaların sahte olduğu anlaşıldı, 261 milyon sahte görüntüleme silindi ve MÜYAP, Temmuz 2013'te Tubefilter.com'un Top 100 listesine bile giremedi. Sayın Forta önce bu skandalın hesabını ver, sonra haber yalanla!
Semercioğlu'na göre; DMC sanatçılarının aldığı tık'lar gerçekmiş, bunun kanıtı da Kral TV'den alınan ödüllermiş. Yahu düne kadar Kral TV, parayla klip yayınlayan, kim çok para bastırırsa onu müzik listelerinde birinci yapan bir müzik kanalıydı. Cem Uzan döneminde yapılan bu rezaleti bizzat Kral TV yetkilileri itiraf etti. Şimdi temiz bir sayfa açtılar ama manipülasyon yapmadıklarına inanmamız için bir neden var mı? Hadi artık manipülasyon yapmıyorlar diyelim; ödülleri dağıtırken tıklanma oranlarına bakmıyorlar mı? Bu sahte tıklanma oranlarıyla sanatçıların çok dinlendiğine ve başarılı olduğuna dair bir algı oluşmuyor mu?

YALNIZ DMC ŞARKICILARI
Kimse kimseyi kandırmasın; tıklanma rakamları şişiriliyor ve Türkiye'de sahte bir müzik piyasası yaratılıyor. Magazin haberlerinde de DMC albümlerine gaz veriliyor ve herkes sanıyor ki en çok DMC sarkıcıları dinleniyor. Hepsini geçtim; NetD platformunda yayınlanan kliplerden oluşan müzik listesinde yer alan şu sanatçılar listesine bakın:
İrem Derici- 'Kalbimin Tek Sahibine'/ 125 milyon 255 bin tık
Ece Seçkin- 'Hoşuna mı Gidiyor?'/ 85 milyon 24 bin tık
Hadise- 'Prenses'/69 milyon 600 bin tık
Tuğba Yurt- 'Sakin Ol'/59 milyon 852 bin tık
İrem Derici- 'Bir miyiz?'/54 milyon 303 bin tık
Gülşen/Murat Boz- 'İltimas'/ 54 milyon 449 bin tık
Demet Akalın- 'Koltuk'/55 milyon 469 bin tık
Sinan Akçıl- 'Tabii Tabii'/48 milyon tık
Hadise- 'Nerdesin Aşkım?'/42 milyon tık
Ravi İncegöz- 'Şeker'/40 milyon tık Hadi 'Kalbimin Tek Sahibine' şarkısı tuttu, bazen bir kişi dört-beş kez dinliyor diyelim, 125 milyon tık ne demek yahu? İrem, Madonna mı? Türkiye'nin nüfusu 77 milyon, internet kullanıcı sayısı ise 40 milyon. Hadi yurt dışındaki Türkler'den 4-5 milyon tıklayan var diyelim; 125 milyon tık'a nasıl ulaşıldı? 40-45 milyon kullanıcı sabah akşam İrem'i mi dinledi?
Ece Seçkin kim? Kaç yıllık şarkıcı, kaç albümü var, kaç konser verdi? 85 milyon tık'a nasıl ulaşıyor? Ece, ABD'de bu rakamlara ulaşsa ona stadyum konseri organize ederler. Oysa bu sanatçıların çoğu Harbiye Açık Hava'ya bile biletli(!) 5 bin kişi toplayamıyor! Ayrıca yukarıdaki listedeki sanatçılardan sadece Hadise DMC'ye bağlı değil, diğerleri hepsi DMC sanatçısı! Bu nasıl bir rastlantı, bu da mı gol değil?
Türkiye'de müzik piyasası boğazına kadar çamura batmış durumda. Albümler bu sahte tık'lar yüzünden satmıyor, kimse stadyum konseri vermeye cesaret edemiyor. En kötüsü de genç yeteneklere oluyor; seslerini duyuramıyorlar. Hiç dinlenmeyen sanatçılar sahte tık'larla yıldız yapılıyor. Ve koca bir ulus müzik fakiri kalıyor! DMC önce şu teknik arızayı açıklasın! Nasıl bir arıza ki bu, NetD'nin sayfa onayını kaldırıyor? Sonra nasıl oluyor da en çok dinlenen 10 şarkıcıdan dokuzu kendi sanatçısı? Bu soruya da yanıt versin. Sonra da 125 milyon, 85 milyon tık'la dünya starlarını bile geride bırakan sanatçıları biletli kaç kişilik konserler vermiş, onları açıklasın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA