Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Hormonlu dijital devrim!

YouTube'un, Doğan Holding bünyesindeki Doğan Music Company'ye (DMC) bağlı NetD platformunun onayını sahte tıklama yaptığı gerekçesiyle kaldırdığına dair çıkan haberi tartışıyoruz günlerdir...
Hürriyet yazarı Cengiz Semercioğlu benim önceki gün yayınlanan yazıma cevaben 'Dijital devrimi anlamadınız' diye yazmış. Dijital dünyanın 7-24 yaş grubunun dünyası olduğunu, İrem Derici'nin 125 milyon, Ece Seçkin'in 85 milyon tık almasının normal olduğunu belirtmiş. Örnek olarak da Justin Bieber'ın videolarının 400-480 milyon, Jennifer Lopez-Pitbull düetinin de 800 milyonun üzerinde tık aldığını yazmış.

DUMAN'I BİLE GEÇTİ
Cengiz'in mantığı şu; onlar bu kadar tık alıyorsa, bizimkilerin 'hormonlu tıkları' da normal. Biz hâlâ 'Açıkhava'yı bile dolduramayacak şarkıcı, 80 milyon nasıl tıklanır?' kafasındaymışız.
Peki ben; şaibe var mı, yok mu nasıl anlayacağım. Elbette konserlerine giden izleyiciye, albüm ve dijital satışlarına bakacağım. Yani Justin Bieber tıklanma canavarı olmasını; tüm dünyada verdiği stadyum konserleri, albüm ve dijital satışlarla kanıtlıyor ya da Jennifer Lopez geliyor, Türkiye'de üst üste konserler veriyor.
Cengiz'in mantığından hareket edersek; Ece Seçkin, Açıkhava'yı dolduramıyor, albüm ve dijital satışları tıklanma oranına göre çok çok düşük ama 85 milyon tık almasına inanmamız gerekiyor. Çünkü orası 7-24 yaş grubunun dijital dünyasıymış, biz anlamazmışız!
Milliyet'in usta kalemi Ali Eyüboğlu da YouTube'daki gerçek olmayan tıklanmalarla ilgili defalarca yazmaktan usandığını ama bazılarının bu yöntemlerle insanları kandırmaktan bıkmadığını yazdı.
Ama Cengiz'e bakarsak; Eyüboğlu da dijital devrimi anlamadı! Ne devrimmiş be kardeşim! Adını ilk defa duyduğum Ravi İncegöz'ün 'Şeker' şarkısı 40 milyon tık almış ama gençlerin dinlerlerken kendilerini parçaladığı, konserleri tıka basa dolan Duman'ın şarkıları 1-3 milyon tık alıyor!
Sevgili Cengiz, bizdeki dijital devrim hormonlu; parayı bastıranın videosuna hormonu basıyorlar. O hormonlu domateslerden menemen bile olmuyor, konserler sıfır çekiyor, müzik bitiyor. Belediye- halk konserleri, sponsor destekleri de olmasa müziksiz kalacağız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA