Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Gelecek girişimcinin aklında

Devlet ya da özel şirketler girişimcilerin çevikliğinden faydalanarak sorunlarını daha hızlı çözüyor. Türk Telekom Pilot girişimci platformunda olan 6 proje yenilikçi çözümlerle satın almadan pazarlamaya her konuda önerileri var

Girişimci çözümleri için her kurum farklı yatırımlar yapmaya başladı. Dijital dönüşümün sadece kendi olanaklarıyla çözemeyeceğinin farkına varan kurumlar girişimci yeteneklerine kapılarını açıyor. Türk Telekom'un girişim hızlandırma programı Pilot, dördüncü dönemini 6 girişimle tamamladı. Bu kapsamda düzenlenen 'Demo Day' etkinliğinde ekosistemin önde gelen yatırımcı ve girişimcileri bir araya geldi. Girişimciler, şirketlerin bulut tabanlı satın alma ve pazalama problemini çözerken bireysel internet kullanıcıları için de AVM'lerde kaybolmadan yön bulmalarını sağlıyor. 2011 yılından bu yana girişimcilerle yakın şekilde çalışıldığını hatırlatan Türk Telekom CEO'su Paul Doany, yine girişimcileri odağına alan basın toplantısıyla şirkette ikinci döneme başlamış oldu. Doany, yeni dönemde yapmayı tasarladığı değişime ilişkin ipuçlarını, telekom sektöründe yaşanan küresel satın almalarla örnek verdi.

GİRİŞİMCİLER DEĞİŞTİRİYOR
Doany, son dönemde gerçekleşen küresel satın almalarda yeni girişimlerin yarattığı değişim konusunda örnekler verdi. ABD'nin en büyük telekom operatörü AT&T Time Warner'ı satın almaya çalıştığını aktaran Doany, Verizon'un da Twitter'ın peşine düştüğünü belirtti. Girişimcinin yarattığı değişime ve içeriğin önemine vurgu yapan Doany, "Geleneksel şirketler en iyi ihtimalle yaptıkları işi 'geliştirirler' ve genellikle değişim için gereken cesarete sahip değildirler. Girişimciler ise geleceğe odaklanırlar ve risk almaktan çekinmezler. Bu noktada her ikisinin birbirine ihtiyacı var" dedi. Doany, girişimcilerin yenilikçiliği ve çevikliğinden faydalandıklarını belirterek, "Onlar da bizim altyapılarımızdan ve piyasaya erişim gücümüzden faydalanıyorlar. Girişimcilerin bizim deneyimimizden faydalanacağı çok şey olduğu gibi, bizim de onların cesaretinden öğreneceğimiz çok şey var. İşbirlikleri ile büyüyeceğiz ve girişimciler de bunun doğal bir parçası olacak" ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARA ÖZEL BEYİN EGZERSİZİ

Akıllı telefon ve tabletlerin çocuklarda konsantrasyon problemi artırdığı düşünülüyor. Ayrıca uzmanlar, saatlerce ekrana bakan çocukların sosyalleşme probleminin olduğuna dikkat çekiyor. Aslında bu durumun sebebi cihazlar değil, ailede ve toplumda doğru eğitim almayan çocukların davranış bozukluğu. İşte bu eksikliği gören Mentalup, çocukların gelişimine katkı sağlayacak, oyun oynarken beyin egzersizi yapmasını sağlayacak eğitim çözümü sundu. İlk 7 gün ücretsiz sonrasında ücretli sürüme geçen uygulama bazı özel okullarda ücretsiz olarak kullanıma sunuluyor. Reşit Doğan ve Emre Özgündüz tarafından geliştirilen projenin sonraki hedefi okul öncesi ve üstün zekalı çocuklar olacak.

Sahadaki ekibe anlık bilgi
Türkiye'de ve dünyada saha satış ekiplerinin anlık bilgilerle yönetilmesi henüz çok az sayıda şirket tarafından uygulanabiliyor. Saha satış ekipleri için kullanılan mobil çözümlerin önemli bölümü de şirket içi yapılan çözümler. Oysa şirketin asıl işine odaklanmasını sağlayan çözümler Ekmob gibi mobil uygulamalar üzerinden çözülebilir. Çetin rekabet şartlarında kurumların mobil uygulamalara yatırım yapmama şansı yok.

AVM'de yolunu kaybetme
Sadece İstanbul'da yüzün üstünde AVM var. Her AVM'nin uygulamasını indirmek yerine mihmandar uygulamasının web tabanlı çözümüyle akıllı telefon ekranından gidecek yer bulunabiliyor. 2 genç İTÜ'lü girişimci Ahmet Salih Er ve Sarp Tomrukçu'nun kurduğu web tabanlı Mihmandar uygulaması şu an sadece 7 AVM'de kullanılıyor. Yakında 1 havalimanı ve farklı alanlarda kullanılacak uygulamanın yeni sürümlerinde mobil uygulama üzerinden yönlendirme hizmeti de sunması bekleniyor.

Deneyimi sanal ortama taşıyın
90 dakika süren bir futbol maçı veya 2 saat süren bir müzik konserinden sadece çok küçük bir kesim keyif yaşıyor. Oysa şu anda sahip sanal gerçeklik gözlükleriyle bu deneyim aynı anda daha fazla kişi tarafından sanal ortamda yaşanabilir. Böylece sadece kapalı ortamlarda değil, farklı alanlarda da kullanım olanağı sunuyor. Teleporter İTÜ Çekirdek kuluçka merkezi girişimcileri arasında yer alıyor.

Dijital dönüşüm çözümü
Özel sektör tarafından hayata geçirilen ilk girişim hızlandırma programı olan Pilot'un dördüncü döneminden Datapare, Ekmob, Jetract, Mentalup, Mihmandar ve Teleporter başarı ile mezun oldu. Program sonunda her girişim, 75'er bin TL'lik nakit desteği almaya hak kazandı. Dördüncü dönem Pilot projesine dahil olan 6 girişimci sırayla sunumlarını yaptı. Yüzün üstünde mentordan destek alan ve projelerini geliştirme şansı yakalayan 6 girişimci küresel ve yerel hedeflerini, atmak istedikleri adımlar konusunda beklentilerini anlattı. Türk Telekom ayrıca, Pilot Demo Day etkinliğinde girişimciler ve ekosistemdeki tüm paydaşları biraraya getirecek bir girişim merkezi kuracağını açıkladı. İstanbul Gayrettepe'de bulunan Türk Telekom Genel Müdürlük binasında 500 metrekarelik bir alanda kurulacak olan bu girişimcilik merkezinin yakın dönemde hayata geçirilmesi planlanıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA