Diğer balara göre kendine has üretim yöntemi ile dikkat çeken bu baş, çok fazla emek ve uğraş neticesinde ortaya çıkar. Bu özelliği itibari ile en kaliteli ballardan biri olarak ifade edilmektedir. Ülkemizde de bal üretiminin çok yaygın olması karakovan balının kolay bulunabileceği şeklinde yorumlanır. Diğer ballara oranla Karakovan balı daha sınırlı bir üretime sahiptir. Piyasada çok sayıda sahte bal olması nedeniyle Karakovan balı nasıl anlaşılır? Karakovan basıl nasıl olur? Soruları da son derece önemlidir.
Karakovan balı, Karadeniz bölgesinde yer alan Artvin ilinde son derece yaygındır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Bitlis Hizan ilçesinde Hizan Karakovan balı üretilmektedir. Yüksekova, Pervari gibi bölgelerde üretilen karakovan balı da en iyi ballar arasında yer almaktadır.
Karakovan balı, yoğunluğu nedeniyle diğer bal gruplarına göre daha sert bir kıvama sahiptir. Sürekli bir bal olmakla birlikte, kesik kesik alan bal ise karakovan balı olmayabilir. Gerçek karakovan balı tüketilmesi itibari ile diğer ballara göre genizde daha fazla yanmaya neden olur.
Karakovan balı, herhangi bir şekilde petek eklemesi yapılmadan, sadece arılar tarafından örülen petekler ile yapılan ballardır. Bunlar arasında temel etek bulunmayan arılar tarafından kendi başına yapılan petek ballar, karakovan petek balı olarak bilinir. Karakovan balının bu ismi almasının nedeni bal üretim sürecinde kovanlarının içinin karanlı olmasıdır.
Karakovan balı özellikleri itibari ile sahte olmadığı sürece tamamen bir şifa kaynağıdır. İçinde fosfor, kalsiyum, kükürt gibi mineraller bulunmaktadır. Şeker oranı sıfır olan bal, amino asit açısından son derece zengindir. Her yaşta birey için önemli bir şifa kaynağıdır.