Tavuklar, yumurta sarısının tadını çok severler. Aynı zamanda yumurta sarısı tavuklar için son derece sağlıklıdır. Bu nedenle tavuklar yumurta sarısını yemek isterler. Aynı zamanda tavuk yumurtasının kabuğu son derece etkili bir kalsiyum kaynağıdır. Eğer tavuklar için yumurtalarını yemek alışkanlık haline geldiyse buna bir önlem almak gerekebilir.
Tavuklar genel olarak kendi ihtiyaçları olan protein ihtiyacını gidermek adına kendi yumurtalarını yer. Tavuk yetiştiricileri bu sorun ile çok sık karşı karşıya kalmaktadır. Tavukların yumurtalarını yemelerinin ana nedeni, yeteri kadar beslenmiyor olmaları sebebi ile aç kalmalarıdır. Yeteri kadar gıda almayan tavuklar ve sürekli olarak aynı tip yemle beslenen tavuklar bu tarz davranışlar sergileyebilir.
Tavukların normal şartlarda beslenmeleri çekirge bitki gibi böcek türleri ile olmaktadır. Bu sayede ihtiyaçları olan proteini çok rahat bir şekilde sağlamaları söz konusu olur. Kapalı alanlarda sürekli tek bir yem tipi ile beslenmeleri protein eksikliğini meydana getirir. Düşük seviyede protein ile beslenen tavuklar kendi tavuklarını yerler.
Tavuklarda eğer açıkta yetiştiriliyorsa, küçük canlıları yerler ve bu protein ihtiyaçlarını bu şekilde karşılarlar. Fakat kış mevsiminde bu canlıları bulmaları son derece zordur. Bu nedenle haşlanmış yumurta, kıyma, soya, çiğ balık ve kavrulmamış ay çekirdeği, tavuklara protein ihtiyaçlarını karşılamak için verilebilir. Kapalı yerde tutulan tavuklara sadece kış mevsiminde değil, her mevsimde bu besinleri vermek gerekmektedir.
Tavukların yumurtlama dönemi bulundukları mevsim ve ortama göre değişkenlik sağlayabilir. Büyüdükleri ortam baz alınarak 4,5 ay-8 Ay arası değişken süreler ile yumurtlamaya başlarlar. Hibrit türler ise 3,5 ay gibi kısa süre içinde yumurtlar.
İlk yumurtalar son derece küçük olmaktadır. Kış mevsiminde olgunlaşma gösteren piliçler, Ocak ayında yumurtlaması gerekir. Fakat bu Şubat sonuna kadar kayabilmektedir. Genel olarak sabah ve öğle arasında yumurtlama süreçleri olur. Fakat bazı tavuk cinsleri için herhangi bir zaman diliminde yumurtlama olabilir. Yumurtlamak için hazır olan tavukların kulak lopları ve iblik kısımları kızarır. Yumurtlama dönemi geldiği zaman alt kısmında yer alan çatal açılır.