Armut en fazla Çin'de üretilir. Türkiye bu meyvenin üretiminde dünyada 5. sırada gelir. Türkiye'de en çok Ege Bölgesi'nde yetişir. Bunun yanında Marmara ve İç Anadolu Bölgeleri de çok fazla armut yetişen bölgelerdir. Üretimde ilk sırada gelen şehir ise Bursa şehridir. Peki armut hangi mevsimde yetişir ve hangi ayda yenir? İşte detaylar.
Armut meyvesi ılıman havaları sever. Bu meyve bol güneş ve sıcak ortamlarda yüksek verimle üretilebilir. Elma gibi soğuklara karşı dayanıklı değildir. İlkbahar donlarına maruz kalma riski yüksek olan armut uygun iklim koşullarında yetiştirilmelidir.
Bu meyve hem yaz hem de sonbahar meyvesidir. Bu mevsimlerde bolca tüketilebilir. Ancak seracılık faaliyetleri sayesinde her mevsim armut tüketebilme imkanı vardır. En çok yaz ve sonbahar aylarında yetiştirilir.
Armut haziran ayında hasadı yapılan bir meyvedir. Ekim aynın sonlarına kadar da hasat devam eder. Ancak hasat zamanları meyvenin türüne göre farklılık gösterir. Türlerine göre armut türlerinin hasat zamanları şöyledir:
Armut meyvesinin birçok türü bulunur. Her türün hem iklim hem de toprak isteği farklılık gösterebilir.
Armut sonbahar ve kış mevsimlerinde yenen bir meyvedir. Bu mevsimlerde yetiştirilen armutlar mevsiminde yetiştiği için daha lezzetlidir. Diğer mevsimlerde de az miktarda bulunsa da bunlar lezzet bakımından beklentiyi karşılamayabilir.
Armut temmuz, ağustos, eylül ekim aylarında fazlasıyla yenir. Yaz aylarında da sıklıkla tüketilen meyveler arasında bulunur. Sonbaharın sonuna kadar yenebilecek bir meyve türüdür.