Havaların ısınmasıyla birlikte herkesin hevesle alıp tükettiği karpuzun yaz mevsiminin bir nişanesi olduğu gerçek. Peki, herkesin severek tükettiği çıkmasını dört gözle beklediği karpuz en çok nerede yetişir? Bu sorunun yanıtlarına ve karpuz hangi bölgede yetişir, en çok nerede hasat edilire dair bilgilere içeriğimizde yer verdik.
Kabakgiller familyasının bir üyesi olan karpuz, dünya genelinde en sevilen meyvelerden birisidir. Ortalama bir karpuz 4-5 kilo ağırlığındadır, içeriğinin çoğu su ve şekerden oluşurken kolesterol ya da yağ bulundurmaz. Karpuzun yetişme şartlarının en başında don tehlikesinin olmamasıdır, henüz daha tohum ekim zamanında bile toprağın en az 12 derece sıcaklıkta olması gereklidir. Sıcak ve ılıman iklimli bölgelerde yetişen karpuz fazla nem istemez hatta fazla nem dezavantaj olmaktadır. Dünya genelinde sıcaklığı yüksek olan bölgelerde karpuz rahatlıkla yetişmektedir. Karpuzun en çok yetiştiği bölgeler yukarıda bahsettiğimiz iklim şartlarına sahip olan bölgelerdir.
Ülkemiz genelinde karpuz yaz aylarının en gözde meyvesidir. Karpuz, sulu ve tatlı yapısı nedeniyle hem ferahlatan hem de tatlı ihtiyacını gideren bir meyve olduğu için Mayıs ayından itibaren sofraları şenlendirir. Lezzetinin yanı sıra kalori ve yağ bulundurmayan bir gıda olduğu içinde diyetlerde bir numaralı meyvelerden biridir. Dünya genelinde tadıyla nam salmış olan Diyarbakır karpuzu da bereketli Güneydoğu Anadolu bölgemizde yetişmektedir. Ayrıca İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinin güneydoğu kesimlerinde de karpuz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemiz dünya sıralamasında karpuz üretiminde ikinci ülkedir, ayrıca birçok kıtaya karpuz ihracatı yapmaktadır.