Lider Galatasaray, Süper Lig'in 18. haftasında zorlu rakibi Göztepe'yi Osimhen (pen) ve Yunus Akgün'ün golleriyle 2-1 mağlup ederek zirve yarışında hata yapmadı.
SABAH Spor'un usta kalemleri Ahmet Çakar, Mustafa Çulcu, Levent Tüzemen, Ömer Üründül ve Bülent Timurlenk karşılaşmada tartışma yaratan pozisyonları yorumladı. Koray Günter'in ve Torreira'nın eline çarpan pozisyonlar penaltı mıydı? İşte Çulcu ve Ahmet Çakar'ın penaltı yorumları...
ÖMER ÜRÜNDÜL: ALTIN DEĞERİNDE GALİBİYET
Rams Park'ta dün gece atmosferi yüksek, her yönüyle ilginç bir 90 dakika izledik. Göztepe, birinci sınıf oyunculara sahip değil ama çok koşan, çok atletik bir takım. Galatasaray bana göre uzun zamandır kendi sahasında ilk defa pozisyon açısından en kısır maçını yaşadı. Ama bunun nedenleri Galatasaray'ın kötü oynaması değil, rakibin temaslı ve tempolu oyunuydu. Aslında zor maçta alınan 3 puan bana göre altın değerinde. Çünkü son saniyedeki Batshuayi'nin pozisyonunu saymazsak Galatasaray'ın 2 gol dışında pozisyonu yok.
"LİGİMİZİN TEMPOSU ÇOK DÜŞÜK"
Her zaman yeri geldikçe vurguluyorum, ligimizin temposu düşük. Çok sayıda takımın da kadroları çok yetersiz. Dün sahada diri, koşan, baskı yapan bir Göztepe olunca Galatasaray'ın ileri ucu tamamen düşük performans gösterdi. Barış, kuvvetli oyuncular karşısında fiziki ağırlığını sahneye koyamadı. En önemli oyunculardan biri olan Yunus, attığı güzel golün dışında sahada yoktu. Dolayısıyla Osimhen de attığı penaltı golünün dışında yokları oynadı. Galatasaray'ın bana göre en önemli artısı, yediği gol dışında kale önü tehlikesi çok yaşamamasıydı.
Sonuçta Galatasaray 3 puanı aldı. Ancak Göztepe teknik direktörünün de çok önemli taktik planının hakkını verelim. Galatasaray'ın avatajı, bilhassa kendi sahasında ön alan baskısı. Ama Göztepe kalecisi de dahil olmak üzere her geride kazandığı topları uzun kullanarak bu alışılmış pozisyon üretme şansını yok etti.
AHMET ÇAKAR: SANKİ BASKETBOL MAÇI YÖNETTİ
Galatasaray çok zorlandı. Kötü oynadılar, goller dışında pozisyon bulamadılar, ama ligin en iyi takımlarından biri olan Göztepe'yi yenmeyi başardılar. Tüm maç boyunca bakıyoruz, her ne kadar kontrol Galatasaray'da olsa da Göztepe fazla pozisyon bulamasa da eski Galatasaray'dan eser yoktu.
İlk yarı Galatasaray, Osimhen ile tartışmalı bir penaltı ile golü buldu. Bu golden sonra da Galatasaray'ın en iyilerinden biri olan ama dün gece hiç de iyi oynamayan Sanchez, adamını kaçırdı ve Göztepe kapalı köşeden çok iyi bir vuruşla beraberliği yakaladı.
"POZİSYON ÜRETEMESE DE RAHAT OYNAYAN BİR GÖZTEPE..."
İkinci yarıdaki oyuna bakıyoruz, maçı asla domine edemeyen bir Galatasaray, pozisyon üretemese de rahat oynayan bir Göztepe vardı ki sahaya Mertens-Yunus işbirliği çıktı. Mertens, Yunus'un önüne pas şiddeti mükemmel bir top bıraktı, Yunus da dar açıdan mükemmel vurdu. Çok garip Galatasaray'ın bu kadar vasat oynarken maçı kazanması tamamen bir futbol şansı. Çünkü Galatasaray'ın yıldız dediğimiz oyuncuları, topyekun sezon başındaki formlarından çok uzaklardı. Sonuçta bir engel daha geçildi.
Hakem Alper Akarsu çok ama çok kötü bir maç yönetti. Sadece Galatasaray lehine verdiği tartışmalı penaltı ya da Koray'ın elle oynamasına vermediği penaltıdan bahsetmiyorum, en ufak temasa bile faul çalan, adeta bir basketbol hakemi felsefesinde maç yönetti.
LEVENT TÜZEMEN: SORUMLULUK ALANLARLA 3 PUAN GELDİ
Ligde namağlup liderliğini sürdüren Galatasaray'a 10 günlük tatil yaramamış. Oyuncular fizik olarak düşüşe girmişler. Galatasaray, 22 Aralık'ta Kayseri maçını oynadı. 30 Aralık'ta top başı yaptı. 31 Aralık'ta yılbaşı kutlamaları yaşandı. 4 günlük antrenman sonrası maça çıkıldı. Bu dinlenme serisi Galatasaraylı oyunculara yaramamış. Osimhen'in penaltıdan attığı erken golle öne geçmelerine rağmen oyunu ilk yarı kontrol altına alamadılar.
"GÖZTEPE TAKIM SAVUNMASINI BAŞARIYLA YAPTI"
Romulo'nun Sanchez'i peşine takıp attığı mükemmel golle birlikte Göztepe, oyunun direksiyonuna oturdu. Galatasaraylı futbolcular pas trafiğinde hızlı hareket edemeyip çabuk paslaşamayınca Göztepe, takım savunmasını başarıyla yaptı. Savunmadan oyunu akıllı kuran, ayaklarını iyi kullanan Sanchez'in performansı beni çok şaşırttı. Çünkü Kolombiyalı yıldızın bu kadar hata yaptığı maçı hiç görmedim.
Demir tavında dövülür. Galatasaray yönetimi sağ beke hızlı, kademeye çabuk giden bir oyuncu almalı. Çünkü Kaan Ayhan, hem çabuk değil hem de çok ağır. Tek özelliği topu oyuna etkili sokması. İkinci yarıdaki Galatasaray'ın özlenen oyununa yaklaşmasının ana nedeni, tribünlerin müthiş desteğidir.
Galatasaraylı oyuncular, pas trafiğinde birbirlerine daha yakın oynadılar. Göztepe kalesine giderken çabuk hareket ettiler. Yunus'un golünde Sara ile Mertens'in paslaşmaları ve final pasları akıl doluydu. Sara'nın, Mertens'in ve Yunus'un aldığı sorumluluk Galatasaray'ın maçı kazanmasına katkı sağladı. Özellikle Sara çalışkanlığı, rakipten top çalışı, oyuna akıl katması alkışlanacak güzellikteydi.
MUSTAFA ÇULCU: KAFA KARIŞTIRICI, RAHATSIZ EDİCİ
G.Saray-Göztepe karşılaşmasının hakemi Alper Akarsu'nun maçın başlarında eşleşen, didişen oyuncuları sözlü uyarması olumluydu. Galatasaray lehine verdiği penaltıda Djalma topa yükseliyor ama önce Kaan'ın yüzüne el ile yasaklanmış eylemde bulunuyor ve oyuncunun hamle yapmasını engelliyor. Sarı kart ve penaltı doğru.
"BARIŞ'A NET BİR SARI KART VERİLMELİYDİ"
İzlediğimiz kadarıyla top taca çıkmamıştı, yardımcı Caner Özaral, "çıktı" dedi. Barış Alper yardımcıya el - kol ile tepki verdi. Net sarı kart görmeliydi ama hakem tolere etti. Dennis'e sarı gösterdin tamam da kısa bir süre sonra benzer hareketi Mertens yaptı ona niye sadece faul verdin? Böyle olunca eşitlik ilkesi terazisi bozuluyor. Bu uygulamalar hakemlere duyulan saygı ve güven için çok önemlidir.
"KORAY GÜNTER'İN ELİNE ÇARPAN POZİSYON PENALTIYDI"
Galatasaray 55'te penaltı bekledi. Pozisyon penaltıydı, çözemediler. Koray Günter'in göğüs hizasına gelen yüksek topta sol eli topa bilerek gidiyor ve oynuyor. Küçülmüyor, elini saklamıyor; aksine el topa gidiyor, oynuyor. Pozisyon net penaltı ama tespit edemediler. Barış Alper, aleyhine çalınan faul sonrasında yardımcı hakemin önünde cephesi hakeme dönük kararı alkışla protesto ediyor… Net sarı olmalıydı, hakem yine tolere etti. Adalet ve çağdaş terazi saptı.
"TORREIRA'NIN POZİSYONUN YAYINDA NET GÖREMEDİK"
Osimhen'in ayağına Miroshi basıyor, sarı olmalıydı. Galatasaray'ın attığı iptal edilen 3. golünde uzun bir incelemeden sonra santimlerle VAR'dan ofsayt çıktı. Hakem Alper Akarsu'nun kafamızı karıştıran rahatsız edici uygulama ve tasarrufları oldu. 86'da bu kez Göztepe penaltı bekledi. Top Torreira'dan sekti ancak pozisyonun tekrarını yayında net göremedik. Hakem ve VAR devam ettirdi, yorum getiremedik.
BÜLENT TİMURLENK: SARA'NIN GECESİ
Kayseri'nin ilk yarıda oransız baskısıyla pas yüzdesini yüzde 68'e düşürmüş, orta sahası yorgun takım rakibin enerjisi bitince ikinci yarı kalitesiyle farka koşmuştu. Dün karşılarındaki Göztepe, Kayseri'den çok daha atletik ve enerjisini 90 dakikaya yayabilen bir takımdı. Okan Buruk'un ekibi, ilk yarıda yüzde 72 pas yüzdesiyle yine standardının altında kalırken ayakta kalan isim Gabriel Sara'ydı. Yine şiir gibi top oynadı.
Yunus'un top kaybı, gününde olmayan Davinson'un zayıf takibi ile Göztepe golü bulup, oyunun içinde kaldı. Kaan ve Jakobs ideal bir oyunun bekleri noktasında değiller. Doğrusu, ikinci yarıda Göztepe'nin hücumda Galatasaray'a çok daha fazla zorluk çıkarmasını bekliyordum. Bunda eksik kaldılar.
Yoğun maç trafiğinden sonra 15 gün tatil ile soluklanmak ne kadar gerekliyse aranın ardından ritim tutturmak da bir o kadar zor. Yunus'un golünde atağı başlatan Sara'nın pası maçın en güzel hareketiydi. Sadece ilk 45 dakikada 15 orta yapmak Buruk'un takımı için defolu bir oyundu. Göbeği kalabalık tutan Göztepe'den topu kaçırıp yüksek toplarda Osimhen'i buluşturmak istediler. Ancak Göztepe'nin üç stoperi de Nijeryalı'yı iyi kitledi.