Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Oda TV ve Avcı'dan teknik açıklamalar

Bugün Oda TV'nin duruşması var. Hanefi Avcı teknik konularla ilgili önemli açıklamalarda bulunacak. Bir özetini bana da ulaştırdı. Malum, Oda TV, Barış Pehlivan ve Müyesser Yıldız'a ait bilgisayarlarda Oda TV'cileri suçlayan bazı dijital belgelere ulaşıldı. 35 doküman söz konusu. Yıldız'a ait bilgisayarda ise, bu 35 dokümanın sadece 4'ü çıktı. Oda TV bilgisayarına Delil 1, Barış Pehlivan'ınkine Delil 2, Müyesser Yıldız'a ait olana ise Delil 3 deni- liyor. TÜBİTAK söz konusu bilgisayarlara virüs gönderildiğini tespit etti. Buna mukabil, Delil 1 ve Delil 2 bilgisayarında yer alan 35 dokümanın tarihlerinin, virüsün bilgisayara ulaştığı tarihten daha eski olduğu hususundan hareketle, dijital verilerin virüs tarafından yollanmadığı kanaatine vardı. Aynı rapor, Müyesser Yıldız için daha farklı bir değerlendirme yapıyor. Yıldız'ın bilgisayarındaki zaman anormalliklerini, (belge üst verileriyle dosya sistemi üst verileri arasındaki uyumsuzluğu) dosyaların virüs tarafından gönderilmiş olabileceğinin bir işareti sayıyor. Delil 1 ve Delil 2'de belge üst verileriyle, dosya sistemi verileri arasında bir uyumsuzluk bulunmadığından, TÜBİTAK, bu 2 bilgisayarda dosyaların virüsle yollandığı savını daha düşük bir ihtimal olarak görüyor.
Genel tabloyu bu şekilde özetledikten sonra sözü Hanefi Avcı'ya bırakıyorum:
TÜBİTAK, dosyaların söz konusu bilgisayarlarda oluşturulmadığını, 2 dosya hariç değiştiril- mediğini ve açıldığına dair bir ize rastlanmadığını belirtiyor.
Bilgisayarlarda tespit edilen virüs trojan, uzaktan dosya gönderme ve bilgisayarı kumanda etme imkânı veren bir virüs.
Delil 1 ve Delil 2'de, TÜBİTAK, 4 başarısız virüs saldırısı tesbit ediyor. Torkojanrat isimli Truva atı işlemeyince, Bandookrat isimli yeni bir virüs gönderiliyor. 5'inci saldırı 5 Şubat 2011, 7'nci saldırı 6 Şubat 2011'de gerçekleşiyor ve bu tarihten sonra artık saldırıya uğrayan bilgisayarlar virüsün denetimine geçiyor.
Müyesser Yıldız'ın (Delil 3) bilgisayarına 14 Şubat 2011'de saat 07.30'da 4 dosya (Hanefi. doc, S.Y.doc, Yalçın Hoca.doc ve Ulusal medya.doc) virüsle yükleniyor. Ancak aynı gün, saat 18.36'da bu dosyaların oluşturma, değiştirme ve erişim zamanına müdahale edilerek, tarih 2010'a geriletiliyor.
14 Şubat'ta Oda TV operasyonu başladı. Soner Yalçın ve diğer çalışanların evlerine baskın yapılıp, hepsi gözaltına alındı. Yani bu tarihte Yalçın ve Oda TV çalışanları dosyaları Müyesser Yıldız'ın bilgisayarına virüsle gönderme imkânına sahip değil.
Yıldız, 18 gün sonra, 3 Mart 2011'de gözaltına alındı. Suç delili dosyalardan haberdar olsaydı, herhalde onları yok etmeye çalışırdı.
Burada cevaplandırılması gereken sorular var. Dosyaları, Müyesser Yıldız'a, virüsle, Oda TV çalışanları göndermediyse kim gönderdi? Müyesser'e dosyalar zararlı yazılımla gelmişse, Delil 1 ve Delil 2'ye de aynı şekilde gönderildiği sonucuna varmak, mantıklı ve makul bir değerlendirme değil mi?
35 dokümanın Delil 1 ve Delil 2'de oluşturulmadığı, muhtemelen Soner Yalçın ve Barış Pehlivan'ın bir başka bilgisayarında oluşturulup, aktarıldığı ileri sürülüyor. Oysa söz konusu kişilerin bütün bilgisayarlarına el konuldu; onlarda benzer dosyalara rastlanmadı.

***

Son bir not daha; o da benim bir hatırlatmam: Avrupa Konseyi Siber Suçlarla Mücadele Sözleşmesi'ni Türkiye 2 yıl önce imzaladı; Meclis onaylamadı. Buna göre, dijital veriler tek başına delil olarak kabul edilmeyecek. Oda TV iddianamesi dijital verilere dayandığı için, davanın düşebileceği ileri sürülüyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA