Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Uluslarüstü kirli medya

Wikileaks sitesinin 251 bin ABD Dışışleri belgesini yayınlaması, dünyada zaten var olan bir tartışmayı; yeni boyuta taşıdı: Bilginin yıkıcı gücüyle nasıl baş edeceğiz? Bu bilgiyi üretenlerden başlayıp, dağıtanlara dek bütün süreci "kontrol" ederek... Internet'teki bilginin güvenirliği yok. Fakat bu bilgi yayınlandığında "doğru olup olmasına bakılmaksızın" bir "güç" doğuruyor. Çamur at, tutmasa dahi izi kalır sözüne uyan Wikileaks yapılanması, "şeffaflık" ile "karalama" arasında kullanılabilecek "uluslarüstü yeni güç" halini alıyor. 8 bini Türkiye hakkındaki bu belgelerin, "doğruluğu" yerine, onu üretenlerin niyet ve bakışını yansıttığı; kesindir. Sorun, böylesi "bilgi silahı" ile güç, kimlerin eline geçtiğidir.

Kısa vadede neler olacak?

1. Friancs Bacon; "bilgi güçtür" demişti fakat bu güç bugün "kontrol edilemeyen güç" haline gelmeye başladı. Bilişim teknolojileri sayesinde uluslarüstü medya haline gelen bu güç ile önce uluslararası kurumlar, ardından ulus devletin yerleşik güçleri savaşacak.
2. Çin'in baştan beri Batı'dan ayrışan "denetim ve yasaklama" odaklı internet politikası, diğer uluslar için "acaba?" diyerek bir kez daha gözden geçirilecek.
3. Uluslararası yaptırımlar getirilecek ve Google türü bilgi simsarları üzerinde hükümetlerin "dijital sansür" baskısı artacak.

Orta vadede neler olacak?

1. Dünya, daha az güvenilir hale gelecek.
2. Her zaman, yer yerde, her şeye, herkesle ulaşmak mümkün hale geldikçe, dünyadaki güç dengesi, yeniden oluşacak.
3. Uluslararası medya anlamındaki internetin yanı sıra uluslarüstü medya sayesinde yeni güç odakları oluşacak.
4. İleri teknoloji sayesinde, izlenmeyen insan veya nesne kalmayacak.

Uzun vadede neler olacak?

1. İnsanlar, "iyi bilgi", "kötü bilgi" ve "bilgisizlik" arasında tercihe zorlanacak.
2. Information (bilgi) katlanarak büyüdüğünden kendi kirliliğini yaratacak.
3. Desenformation (çarpıtma, yalan) kişileri, kurumları ve ulusları tehdit eden en önemli dinamik haline gelecek.
4. Misinformatin (bilgisizlik) belki de olan bitenle baş edebilmek adına, eskilerin dediği gibi "erdem" halini alabilecek.
5. Bilinçli bilgisizlik ve ilgisizlik alanları yaratarak yaşayan yeni sanal kabileler oluşacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA