Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Büyük ortaklık için son şans

Malı alana kadar müşteri her zaman haklıdır! Sonra bağımlı hale geliyorsunuz. Haklılık karşı tarafa geçiyor. Yani güç satanın oluyor.
Örnekleri gördük. Ağır kış şartları bahanesiyle doğalgazımız zaman zaman kesildi. Şartnamede bu yönde uyarı olmadığı için donduk! Bu eksiklikler ve çelişkiler, zamanın Başbakanı Mesut Yılmaz'ı da Yüce Divan'a götürdü. Şimdi düşünerek adım atıyoruz...
Yeni bir enerji hamlesi başlatan Türkiye, Rusya'yla bir dizi görüşmeler yapıyor. İki komşu, Japonya'daki sızıntıdan dolayı nükleerin çok tartışıldığı bir dönemde, enerjide daha kapsamlı bir ortaklık yolu arıyor.
Görüşmelerin en önemli ayağınde ise, Samsun-Ceyhan Hattı ile Akkuyu Nükleer Santrali var...

***
Rusya, Türkiye'yi asıl müşteri olarak görmüyor ki!..
Bizim üzerimizden dünyaya açılmak istiyor. Bu sebeple ilişkiler eskisi gibi değil, daha iyi... Rusya Başbakanı Putin, ikili dostluklara önem veren, istihbaratçı kökeni ile geleceği iyi hesaplayan karizmatik bir lider.
Başbakan Erdoğan'ın da Putin'den geri kalır yanı yok. Yani, ödemeyi peşin yapıyor. Kafasından geçeni anında uyguluyor.
***
Hararetli görüşmeler Samsun-Ceyhan Hattı'nda kilitlenecek. Neden mi?
Çünkü Rusya, işi ağırdan alıyor, Samsun-Ceyhan'da isteksizmiş gibi davranıyor.
Türkiye ise projenin bir an önce başlamasını istiyor.
Rusya'nın petrolünü büyük oranda Anadolu'dan Akdeniz'e ulaştıracak Samsun-Ceyhan, özünde "jeopolitik" bir proje.
Hem siyasi, hem ticari...
Fakat Rusya, masada bir problem çıktığında, hep siyasi kart açıyor. İşin ticari boyutunu arka plana itiyor.
Oysa projenin yürümesi için, "ticari ve siyasi denge" kurulmalı.
Artık Samsun-Ceyhan'da tamamen ticari anlaşmalar yapılmalı.
***
Peki, bu proje bize ne kazandıracak?
İlk başta yüreğimizi ağzımıza getiren Boğaz'daki tanker trafiği azalıp, Boğazlar'ın güvenliği artacak. Ve en büyük ulusal enerji projemiz olan "Ceyhan Enerji Bölgesi" devreye girecek.
Rekabet gücümüzün artması için ucuz enerjiye ihtiyaç var. Samsun-Ceyhan bunun ilk adımı. Sürdürülebilir büyüme ve doğrudan yabancı sermaye için başka şans yok!..
Türkiye, Rusya'nın işi ağırdan almasından çok rahatsız. Çünkü Rusya'ya uzattığı büyük ortaklık eli, bu muameleyi hak etmiyor. Eğer ortaklık gerçekleşirse, enerjide "transit ülke" olarak önemli bir rol üstleneceğiz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA